Crna Gora zatvorila vazdušni prostor za ruske avione

Ovom odlukom Crna Gora se pridružila državama članicama Evropske unije koje su svoj vazdušni prostor zatvorile za avio saobraćaj sa Rusijom.

Vazdušni prostor Crne Gore zatvoren je za sve ruske avione odlukom Agencije za civilno vazduhoplovstvo (EPA)

Vazdušni prostor Crne Gore zatvoren je za sve ruske avione odlukom Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a na prijedlog Ministarstva kapitalnih investicija, potvrđeno je Portalu RTCG, prenosi Tanjug.

Ovom odlukom Crna Gora se pridružila državama članicama Evropske unije koje su svoj vazdušni prostor zatvorile za avio saobraćaj sa Rusijom 27. februara, kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

Crna Gora se, nakon napada na Ukrajinu 24. februara, pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije.

Ruski diplomata persona non grata

Ranije je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo diplomatu Ambasade Ruske Federacije akreditovanog u Crnoj Gori, za personu non grata, navodi se u saopštenju MVP.

Kako navode, formalna nota o toj odluci, u kojoj je naveden rok od 72 sata o napuštanju teritorije naše zemlje, uručena je danas ambasadoru Rusije.

“Razlog za donošenje ove odluke je procjena relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”, navode u saopštenju.

Izvor: Agencije