Kurti: Ne postoji dogovor dvije vlade o izborima u Srbiji

Premijer Kosova kaže da nije pristao da se dogovor zaključi u okviru predložene prepiske između oficira za vezu Kosova i Srbije.

Albin Kurti kaže da ne zna koliko će dešavanja oko izbora u Srbiji utjecati na dijalog (EPA)

Premijer Kosova Aljbin Kurt izjavio je u srijedu da Vlada Kosova nije odlučila da se srbijanski parlamentarni i predsjednički izbori ne održe na Kosovu 3. aprila, već da ne postoji prethodni sporazum između Kosova i Srbije o njihovom održavanju.

Na konferenciji za novinare u Prištini, održane nakon sjednice Vlade, kazao je da nije pristao da se dogovor zaključi u okviru predložene prepiske između oficira za vezu Srbije i Kosova, prenosi Anadolija.

“Očekivali smo normalnu razmjenu pisama, njihovog zahtjeva, ali se to nije desilo. Evropska unija nije bila zadovoljna činjenicom da nisam prihvatio da se sve zaključi u okviru sugerirane razmjene pisama između oficira za vezu”, rekao je Kurti.

‘Svjestan posljedica odluke’

Naveo je da ne zna koliko će dešavanja oko izbora u Srbiji utjecati na dijalog, ali da je Kosovo spremno angažirati se kada bude dobilo poziv za novu rundu razgovora u Briselu.

Premijer Kosova je ocijenio da najavljeni protesti kosovskih Srba zbog neodržavanja srbijanskih izbora na Kosovu neće doprinijeti dobrim odnosima Kosova i Srbije.

“Ne mislim da su protesti potrebni za ovo pitanje. Potpuno bih razumio Srbe, građane Republike Kosova, kada bi protestirali protiv korupcije, za socijalna pitanja, za bolje obrazovanje i zdravstvo, ali protestirati da se izbori Srbije održe u školskim objektima nije ispravno”, kazao je Kurti.

Pozvao je pripadnike srpske zajednice na Kosovu da ne učestvuju na tim protestima.

Također je kazao da je njegov ured otvoren za sve žalbe o bilo kakvom kršenju njihovih prava.

Kvinta razočarana odlukom Kosova

Zemlje Kvinte navele su u zajedničkom saopćenju da su razočarane odlukom vlasti Kosova da odbiju prijedlog koji je iznijela Kvinta povodom glasanja na teritoriji Kosova na predstojećim srbijanskim izborima 3. aprila i ocijenili da će takav stav “podriti evropske težnje” Kosova, prenosi Tanjug.

“Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su se intenzivno angažirale prethodnih mjeseci s vladama Srbije i Kosova da se pronađe pragmatično rješenje kako bi se omogućilo građanima Kosova da ostvare svoje biračko pravo na izborima u Srbiji 3. aprila 2022. godine”, navodi se u saopćnju Kvinte, objavljenom na web-stranici američke ambasade u Srbiji.

Kako su saopćili, Kvinta prihvata pravo Vlade Kosova da “odluči da li će ili ne omogućiti glasanje na izborima druge države” i cijeni “dostupnost Srbije u traženju rješenja”, ali “s velikim razočaranjem dočekuje odluku Vlade Kosova da odbaci konstruktivan prijedlog koji je prezentirala Kvinta”.

Takvom odlukom Kosovo, prema navodima pet država, nije uspjelo “pokazati posvećenost principu zaštite građanskih i političkih prava svih svojih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa”.

“Takav stav Vlade Kosova nije na liniji s našim vrijednostima i principima i podriva njihove evropske težnje”, navela je Kvinta.

‘Djelovati u interesu svih građana’

Oni od vlasti Kosova očekuju da se drže ključnih vrijednosti i odgovornosti prema regionalnoj stabilnosti i da poštuju demokratske procese, kao i da se posvete zaštiti prava članova manjinskih grupa.

Kvinta, također, očekuje od institucija Kosova da djeluju u interesu svih svojih građana, da rade na smanjivanju tenzija i da se konstruktivno posvete dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, uz posredovanje EU-a.

“Ovo je ključno kako bi se postigao napredak prema sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, koji će na kraju otvoriti perspektivu EU-a za Kosovo. Ponavljamo naš snažan poziv za Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorike koje povećavaju tenzije i mogu dovesti do incidenata”, saopćile su članice Kvinte.

Izvor: Agencije