Vučić: Neki u regiji žele uvući Srbiju u sukobe

Predsjednik Srbije kaže da u veoma dobro koordiniranu akciju protiv Srbije ne vode slučajno dijelovi Podgorice, cijela Priština i dijelovi Zagreba i Sarajeva.

Tu vrstu klopke Srbija mora izbjeći, rekao je Aleksandar Vučić (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u utorak predstavnicima Srba sa Kosova “pokušao objasniti da neki u regionu igraju protiv Srbije”.

Nakon susreta u Beogradu je kazao je da “neki u regionu” žele Srbiju obilježiti kao nekoga ko je “protiv zapadne civilizacije”, kako bi Srbiji “postavili zamku i uvukli je u sukob”, koji bi ona izgubila i zauvijek bila proglašena “za takozvanu parija državu”, nakon čega bi joj bile uvedene sankcije.

Tu vrstu “klopke”, kako ju je nazvao Vučić, Srbija mora izbjeći, “jer je bukvalno uvlače u sukobe”, prenosi Anadolija.

‘Radikalniji prijedlozi Srba sa Kosova’

Dodao je da “tu veoma dobro koordinisanu akciju protiv Srbije ne vode slučajno delovi Podgorice, cela Priština i delovi Zagreba, Sarajeva i drugih iz regiona kojima Srbija nikada nije dovoljno slaba i mala da za njih ne bi bila suviše velika i da je ne bi napadali”.

Vučić je naglasio da su vlasti Kosova od Srbije tražili da de facto prizna nezavisnost Kosova kako bi tamošnjim Srbima zauzvrat bilo omogućeno da glasaju na srbijanskim izborima, ali da to Srbija ne može i neće da prihvati, jer “ničija vlast nije toliko važna kao naša država”.

Rekao je da to nije samo pitanje da li će ljudi moći glasati i pitanje da li su ušutkani, već da je pitanje sigurnosti i političkog opstanka Srba na Kosovu.

Također je istakao da se prvi put u razgovorima sa svim predstavnicima Srba sa Kosova dogodilo da “nisu mogle da budu usaglašene aktivnosti” i naveo da su ga pomalo iznenadili “nešto radikalniji predlozi” Srba sa Kosova, pa ih je zamolio da se “malo strpe i razmisle”.

‘Neki govorili da su spremni za sukobe’

Vučić je kazao da su Srbi sa Kosova gotovo jednoglasno tražili ne samo da istupe odmah iz svih institucija Kosova, već i da 435 policajaca na sjeveru Kosova napusti regionalnu policiju i dodao da su se s tim saglasili i Srbi sa juga Kosova, koji su do sada bili za ostanak u institucijama.

Vučić je naglasio da nije shvatao da su Srbi sa Kosova spremni žrtvovati “sve svoje” i da su neki od kosovskih Srba govorili da su “spremni za sukobe”, a neki i da napuste Kosovo, ali da ih je zamolio da ostanu i čuvaju “naša ognjišta”.

Rekao je da je iz razgovora s kosovskim Srbima “razumeo” da oni u narednim danima žele organizirati proteste i da se u to “ne meša, jer je to njihovo demokratsko pravo”.

Izvor: Agencije