Josep Borrell od danas u posjeti Zapadnom Balkanu

Nakon Sjeverne Makedonije i Albanije, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku će u srijedu doputovati u Bosnu i Hercegovinu.

Posjetom Josepa Borrella će se ponovo potvrditi opredijeljenost i podrška Evropske unije regiji (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell od 13. do 16. marta boravit će u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Kako je najavljeno iz Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini, Borrellovom posjetom će se ponovo potvrditi opredijeljenost i podrška EU-a regiji i u pogledu ruskog rata protiv Ukrajine i njegovog utjecaja na sigurnost Evrope u cjelini.

U ponedjeljak Borrell će se u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji, sastati s predsjednikom Stevom Pendarovskim, premijerom Dimitrom Kovačevskim, potpredsjednikom Vlade za evropska pitanja Bojanom Marichijkom, ministrom vanjskih poslova Bujarom Osmanijem, ministricom odbrane Slavjankom Petrovskom, kao i s predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem i liderima zastupničkih grupa, prenosi Anadolija.

Posjeta EUFOR-u u Sarajevu

Šef evropske diplomatije će učestvovati na događaju na kojem će predstavnici civilnog društva i omladinskih organizacija predstaviti svoj rad na doprinosu Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope Evrope.

U utorak će otputovati u Tiranu, u Albaniji, gdje će se sastati s premijerom Edijem Ramom te s drugim predstavnicima albanskih vlasti i civilnog društva.

U srijedu će visoki predstavnik boraviti u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, gdje će prvo posjetiti operaciju EUFOR Althea, čiji je kapacitet vojnih snaga na terenu nedavno skoro udvostručen.

Visoki predstavnik Borrell će se zatim sastati s vlastima Bosne i Herrcegovina, predstavnicima političke opozicije i civilnog društva.

Izvor: Agencije