Kurti: Brinemo da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve

Premijer Kosova tvrdi da Rusija podstiče tenzije između Srbije i Kosova zbog posustajanja rata u Ukrajini.

Kurti: Kršenje zakonitosti i ustavnosti Kosova ne možemo dozvoliti zauvijek (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da brine da uklanjanje barikada na sjeveru Kosovu “ne može isključiti žrtve“, piše britanski Guardian.

U tekstu pod naslovom “Kosovski premijer kaže da Rusija rasplamsava tenzije u Srbiji dok rat u Ukrajini posustaje”, list navodi kako Priština zbog toga želi da bude što je moguće pažljivija kako bi bila sigurna da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i sigurnost.

“Međutim, ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvijek. Dakle, da, ovo mora da se završi, što prije to bolje”, rekao je Kurti, prenosi Tanjug.

Strah od poteza iz Beograda

Dodao je da se i EU i SAD slažu da barikade treba ukloniti, ali da su oni također zabrinuti kako bi Beograd to mogao da “iskoristi i zloupotrijebi”.

Kurti tvrdi da Rusija podstiče tenzije između Srbije i Kosova zbog posustajanja rata u Ukrajini i dodaje da je “zabrinut da bi napeta situacija mogla eskalirati u korist Vladimira Putina s obzirom da su ruske i srpske snage izvele 104 zajedničke vojne vježbe 2021. godine”.

„Mislim da je briga naših zapadnih partnera i prijatelja veza Beograda sa Moskvom. Ne znamo kako bi one mogle da budu operativne u slučaju podizanja tenzija, ka eskalaciji na sjeveru”, rekao je Kurti.

Izvor: Agencije