Članovi Predsjedništva BiH sastali se s komesarom Varhelyijem

Oliver Varhelyi je stigao u službenu posjetu Bosni i Hrecegovini nakon što je izjavio kako se nada da će Bosna i Hercegovina u decembru dobiti kandidatski status za Evropsku uniju.

Oliver Varhelyi se u Sarajevu prvo sastao s članovima Predsjedništva BiH Foto: Anadolija

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se u ponedjeljak s komesarom Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varhelyijem, koji se nalazi u posjeti Sarajevu.

Varhelyi je stigao u službenu posjetu Bosni i Hercegovini nakon što je prošle sedmice izjavio kako se nada da će Bosna i Hercegovina u decembru dobiti kandidatski status za EU.

Varhelyi se prvo sastao s članovima državnog Predsjedništva, a potom će se susresti s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i njegovim zamjenicima.

Tema razgovora evropski put BiH

Očekuje se da će glavne teme razgovora biti evropski put Bosne i Hercegpovine i reforme koje je potrebno provesti s ciljem dobijanja kandidatskog statusa.

Varhelyi će, također, održati sastanke u kontekstu podrške EU-a Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama i svjedočit će ceremoniji potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) po pitanju dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka.

Izvor: Agencije