Schmidt u UN-u preporučio povećan angažman međunarodne zajednice u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH podnio je svoj redovni polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o statusu u vezi s provedbom mira u BiH.

Christian Schmidta smatra da je bilo neophodno donijeti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH (Reuters)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt podnio je u srijedu svoj redovni polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o statusu u vezi sa provedbom mira u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju, koji obuhvata period od aprila do oktobra ove godine, visoki predstavnik je naglasio da su na političkoj sceni dominirale teme u vezi s općim izborima i predizbornom kampanjom te da su se političke stranke i institucije fokusirale na pripremu i organiziranje izbora, ali su djelomično dovodile u pitanje provođenje izbora i blokirale njihovo finansiranje, prenosi Fena.

Istakao je dva cilja za ovaj vremenski period: prvo, garantirati da građani Bosne i Hercegovine mogu ostvariti svoje osnovno Ustavom zagarantirano pravo na glasanje; drugo, osigurati provedbu volje birača nakon održavanja izbora.

Prema izvještaju, visoki predstavnik je donio niz odluka kako bi ostvario ove ciljeve.

Visoki predstavnik je 7. juna donio paket odluka kojim se omogućava finansiranje općih izbora 2022. godine, kao i budućih izbora.

Bez ove intervencije ne bi bilo moguće pripremiti i provesti opće izbore održane 2. oktobra.

Paket funkcionalnosti Federacije BiH

U izvještaju se objašnjava da je bilo neophodno donijeti izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kako bi ovaj zakon bio bolje usklađen s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse.

Intervencija visokog predstavnika od 27. jula imala je za cilj poboljšati transparentnost izbora.

Tom odlukom Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine dati su mehanizmi putem kojih može sankcionirati kršenje pravila ponašanja tokom predizborne kampanje.

Visoki predstavnik u izvještaju dalje napominje da su političke stranke nekoliko mjeseci bile uključene u dijalog o izbornoj reformi s ciljem otklanjanja političkih zastoja u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

S obzirom na neuspjeh tog procesa i s obzirom na veliku opasnost da formiranje institucija opet bude blokirano nakon izbora, visoki predstavnik je izvijestio o tome da je 2. oktobra donio Paket funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Taj paket sadrži set mjera koje omogućavaju brzo uspostavljanje zakonodavnih, izvršnih i sudskih tijela nakon izbora.

Prema izvještaju, tokom izborne kampanje politička debata je više bila usredsređena na ličnosti i odnose među njima, a manje na političke programe.

Vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kako se navodi, u bh. entitetu Republika Srpska stvorio je atmosferu u kojoj su često etiketirani kao izdajnici oni koji upućuju kritiku vlasti i opozicioni političari.

Građani ‘teško sastavljaju kraj s krajem’

U Federaciji Bosne i Hercegovine predizborna kampanja bila je relativno tiha, iako je došlo do veće polarizacije između političkih protivnika.

Kada je u pitanju ekonomija, u izvještaju se navodi da preliminarni pokazatelji za 2022. godinu pokazuju određene pozitivne trendove, iako to ne znači neminovno i bolji ekonomski i društveni razvoj.

Stopa registrirane nezaposlenosti je blizu 30 posto, dok udio nezaposlenih mladih osoba u ukupnom broju nezaposlenih prelazi 18 posto.

Zbog visoke inflacije, prosječna plata i penzija znatno su ispod prosječne potrošačke korpe, što ukazuje na to da čak i oni sa stalnim primanjima “teško sastavljaju kraj s krajem”.

S obzirom na političku situaciju, visoki predstavnik je preporučio povećan angažman međunarodne zajednice kako bi bilo osigurano puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i omogućene ključne reforme.

S tim u vezi, u izvještaju je navedeno da EUFOR-ALTHEA nastavlja igrati vitalnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i da je njeno prisustvo u Bosni i Hercegovini i dalje neophodno, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada