Brnabić optužila Hrvatsku da je prekinula dovod ruske nafte Srbiji, Plenković odgovorio

Osmi paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini obuhvatio je i Srbiju, a njeni čelnici za to optužuju susjednu Hrvatsku.

Odluka o stopiranju ruske nafte predstavlja direktnu finansijsku štetu Srbiji, rekla je srbijanska premjerka Ana Brnabić (EPA)

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić izjavila je u četvrtak da je Hrvatska stopirala Srbiji dovod nafte preko naftovoda Janaf (Jadranski naftovod), u sklopu novog evropskog paketa sankcija Rusiji, ustvrdivši da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja, na šta je hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio da “svu naftu koju Srbija treba, može imati – osim ruske”.

“Sve se događa na zahtjev Hrvatske, a Srbija se kazni jer traži pravdu za ubijenu djecu […]  to je skandal”, rekla je Brnabić za komercijalnu provladinu televiziju Happy dovodeći odluku o zaustavljanju isporuka nafte u vezu s optužnicom srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice hrvatskih pilota, prenijela je Hina.

Ona je ocijenila da odluka o stopiranju nafte predstavlja direktnu finansijsku štetu Srbiji i da je time “iz džepa građana Srbije” izbijeno stotine miliona eura.

“To je sramotna odluka EU i ta odluka je sve promijenila”, ustvrdila je premijerka najavivši da će na današnjem samitu Evropske političke zajednice u Pragu o tome razgovarati i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

‘Hrvatska zloupotrebljava naftovod’

Ona je kazala da ne postoji alternativni naftovod i da je Hrvatska to “zloupotrijebila”. “Ne možemo naći jeftiniju naftu od ove, a očigledno se ne moraju ni ugovori poštivati. Bugarska može koristiti rusku naftu, ali Srbija ne može”, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da će Vučić danas na samitu u Pragu sudjelovati na okruglom stolu o energetici i na bilateralnom sastanku s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Pišući o novom paketu sankcija beogradski list Politika ustvrdio je da je osmi paket sankcija Rusiji, na insistiranje Hrvatske, obuhvatio i Srbiju.

Novi paket sankcija koji su jučer izglasale države članice EU podrazumijeva i ograničavanje cijene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje, izvan EU, navodi Politika. List dodaje da je “na insistiranje Hrvatske po nalogu ustaškog režima u Zagrebu i tamošnjeg premijera ustaše Andreja Plenkovića, osmi paket sankcija obuhvatio i Srbiju koja preko Jadranskog naftovoda neće moći uvoziti rusku naftu”.

List tvrdi da su, unatoč tome što je prijedlog Evropske komisije predviđao izuzetak od kojeg bi Srbija mogla profitirati, a tiče se Jadranskog naftovoda, Hrvatska i još nekoliko zemalja utjecale na to da taj dio prijedloga ne prođe, jer je  zaključeno da za njega nema opravdanja.

“Vidio sam besprizorne i burne reakcije iz Srbije. Ja sam očigledno glavni ustaša tamo. Srbija ne može sjediti na dvije stolice”, kazao je Plenković. Poručio je da Srbija može dobiti koju god naftu želi, samo ne rusku.

“Svu naftu koju Srbija treba, može – osim ruske”, rekao je Plenković, izvijestio je portal Dnevnik.hr.

“Kad bi im bilo gospodarstvo bilo na koljenima, da građani nemaju benzin, to je drugo, ali da će Srbija imati jeftiniju naftu, a mi … što ćemo mi biti budale?”, kazao je Plenković.

“Ja sam prvi puta doživio da sam ja ustaša, to je jedna retorika van svih okvira i van svake pameti. Srbija neće biti ugrožena”, kazao je premijer uoči sastanka odgovarajući na optužbe iz Srbije.

Novi krug sankcija Rusiji

Članice Europske unije dogovorile su novi krug sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, objavilo je u srijedu češko predsjedništvo koja trenutno predsjeda europskim  savezom.

Ranije u srijedu je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila u Evropskom parlamentu ograničenje cijene plina za proizvodnju električne energije i zauzela se za zajednički sustav nabave energenata u EU-u.

Von der Leyen je također upozorila da je potrebno zaštititi evropsku energetsku infrastrukturu upozorivši na sabotažu plinovoda Sjeverni tok.

Izvor: Agencije