Šta stoji u američkom obrazloženju sankcija Dodiku i ATV-u

Dodik akumulira lično bogatstvo kroz mito i korupciju i ugrožava BiH, a ATV je sredstvo njegovog zloćudnog utjecaja, navodi se.

Milorad Dodik je novac iz javnih preduzeća usmjerio direktno ATV-u, iz koruptivnih razloga, navodi se (home.treasury.gov)

Nakon prve informacije Ministarstva finansija SAD-a o uvođenju sankcija članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika i Alternativne televizije iz Banje Luke, objavljeno je i saopštenje u kojem je pojašnjeno zbog čega su sankcije uvedene.

Na strani ministarstva se navodi da je odluka o sankcijama „dio posvećenosti Bidenove administracije da drži odgovornim one koji, između ostalog, narušavaju stabilnosti regije Zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnje mirovnom sporazumu.

„Dodik narušava bh. institucije pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i stvaranje paralelnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska“, navodi se.

‘Odvraćanje pažnje od koruptivnih aktivnosti’

„Dalje, Dodik koristi svoj zvaničan položaj u BiH da akulumira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika podjela odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih koruptivnih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost“, dodaje se.

U obrazloženju se nalazi i izjava podsekretara ministarstva za terorizam i finansije Briana E. Nelsona.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je Nelson.

“SAD neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje“, dodao je.

Kada je riječ o Alternativnoj televiziji, ministarstvo navodi da je ona vlasništvo kompanije blisko povezane sa Dodikovom porodicom. No, dodaje se, sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ATV-om, naprimjer, odobrenjima za medijske priče vezane za politički osjetljive teme.

Ugovori za Alternativnu TV

„Dodik je angažovao ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da ocrni druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje lične i političke ciljeve“, kaže se.

“Dodik je ugovore vezane uz ATV dodjeljivao direktno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan način za korupciju. On je novac iz javnih preduzeća usmjerio direktno ATV, iz koruptivnih razloga. Dodik je posljednjih godina znatno povećao finansiranje ATV-a i uključio se u kampanje zloćudnog medijskog utjecaja putem ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i lične ciljeve“, dodaje se.

Izvor: Al Jazeera