Osmani: Nećemo dozvoliti modele koji bi Kosovo činili nefunkcionalnim

Specijalni izaslanik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčak ranije je također rekao da ‘niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu’.

Osmani: Zajednica srpskih opština ne treba da ima nikakva izvršna ovlaštenja (EPA)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas, govoreći o zajednici srpskih opština, da njena zemlja neće dozvoliti modele koji bi Kosovo učinili nefunkcionalnim.

Pozivajući se na medije sa Kosova, novinska agencija Tanjug navodi da je Osmani poručila kako zajednica srpskih opština ne treba da ima nikakva izvršna ovlaštenja.

Potvrdila je da će se danas u 16 sati sastati sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, koji borave u Prištini, dodajući da će sa njima razgovarati o unapređenju dijaloga čiji je cilj, ponovila je, međusobno priznanje.

Lajčak je ranije također rekao da Sporazum o zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu mora biti proveden, ali je dodao da „niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu”

“Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto”, rekao je on za portal GazetaExpress, prenijela je agencija Beta.

Strah od bosnizacije Kosova

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te kosovske nezavisnosti. Od tada traju pokušaji međunarodne zajednice da dvije strane postignu sporazum koji bi normalizirao njihove odnose.

Srbija traži da dio sjevera Kosova gdje živi srpska većina dobije poseban status – zajednicu srpskih opština.

Vlada u Prištini kaže da ne negira prava Srba na Kosovu, ali odbija prihvatiti da potencijalna zajednica srpskih opština ima bilo kakva izvršna ovlaštenja kojim bi mogla blokirati rad centralne vlade, bojeći se scenarija sličnog onome u Bosni i Hercegovine gdje entitet Republika Srpska blokira rad državnog vijeća ministara i državnog parlamenta.

Izvor: Agencije