U Hrvatskoj i Sloveniji najveći dnevni broj novozaraženih

U posljednja 24 sata u Sloveniji je registrirano više od 12.000, a u Hrvatskoj više od 10.000 novih slučajeva zaraze korona virusom.

U Sloveniji je na snazi novi protokol za karantin (EPA)

U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, od posljedica korona virusa preminulo osam osoba, dok je 1.495 osoba novozaraženo, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Testirana su 3.902 uzorka na novi korona virus.

Najviše novozaraženih je u Podgorici – 407.

Udio novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih je 38,31 posto.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 2.493.

Ukupan broj trenutno aktivnih infekcija je 11.689.

U Srbiji preko 17 hiljada novih infekcija

U posljednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 17.318 novozaraženih korona virusom, a 28 osoba preminulo od posljedica bolesti COVID-19.

Primarijus dr. Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da će do kraja marta omikron sojem, koji ima najviše mutacija do sada pa probija i postvakcinalni i prirodno stečen imunitet, biti inficirano 70 posto populacije.

Na Kosovu je u posljednja 24 sata 2.050 osoba rezultiralo pozitivno na koronavirus od 9.194 testiranih sumnjivih uzoraka.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Kosova od posljednjeg presjeka nije bilo smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19. Ukupno je preminulo 2.995 osoba.

Danas je izliječeno 462 građana, dok je ukupan broj izliječenih 159.371. Trenutno je 7.266 aktivnih slučajeva zaraze.

Ukupno je do sada testirano 1.494.481 uzoraka, među kojima je kod 167.582 utvrđeno prisustvo korona virusa.

Saopšteno je i da je dato još 5.348 doza vakcine protiv COVID-19, tako da je ukupno dato 1.728.214 doza vakcine. Do danas 798.225 građana primilo je dvije doze vakcine, dok je 42.842 osoba primilo i treću dozu.

U Sloveniji novi rekord

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno više od 12.000 zaraza korona virusom, što je novi rekord dnevnih infekcija od početka epidemije.

Mediji navode kako je pravi broj zaraza vjerojatno i veći jer više hiljada uzoraka za PCR testove ostaje neobrađeno zbog ograničenih laboratorijskih kapaciteta, prenosi Hina.

Prema još neslužbenim podacima koje jutros prenose mediji, u Sloveniji je u 24 sata potvrđeno 12.019 slučajeva zaraze, što je novi dnevni rekord novozaraženih i veliki porast u odnosu na stanje prije sedam dana kad su bile potvrđene  7.433 infekcije.

Da je broj dnevnih infekcija “prešao 12.000” potvrdio je na svom Twitter profilu i premijer Janez Janša.

‘Broj hospitalizacija će rasti’

Dio PCR testova, međutim, zadnjih dana ostaje neobrađen, pa je broj vjerovatno i veći, navode slovenski mediji. Kako je za Slovensku televiziju izjavio državni sekretar u ministarstvu zdravstva Franc Vindišar, traže se dodatni kapaciteti “u Sloveniji i inozemstvu”, kako bi se do kraja ovog vala epidemije osiguralo dovoljno PCR testova i njihova obrada i to za sve koji testiranje “stvarno trebaju”.

Vindišar je ocijenio da se vrh sadašnjeg vala izazvanog omikron varijantom može očekivati iduće sedmice, dok će broj hospitalizacija rasti do sredine februara.

Slovenski mediji navode da zbog skokovitog povećanja zaraza ostaje neobrađeno oko 5.000 testova, a kako bi se ta situacija prevladala od danas je na snazi i novi protokol za testiranje.

Prema njemu, zbog velikog rasta broja zaraženih, PCR testovi će se upotrebljavati samo za dodatno potvrđivanje pozitivnih brzih antigenskih testova, osim ako je riječ o osobama iz rizičnih grupa, čime će se za jednu trećinu testiranja rasteretiti zdravstveni sistem i laboratoriji.

Novi protokol za karantin

Od danas je u Sloveniji na snazi novi protokol za karantin.

Prema njemu, u kućni karantin nakon rizičnog kontakta neće se upućivati zaposleni u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i obrazovanju, ali će se nakon rizičnog kontakta sedam dana svakodnevno morati testirati brzim antigenskim testovima, te za rad koristiti učinkovitije zaštitne maske tipa FFP2.

Također, cijeli razredi u osnovnim i srednjim školama neće se više “zatvarati” nakon jednog jedinog slučaja zaraze, nego tek kad broj zaraženih pređe 30 posto.

Takvu je odluku vlada na preporuku stručne grupe donijela kako bi se mogao lakše nastaviti rad u esencijalnim djelatnostima u kojima je zbog rizičnih  kontakata i karantin sve teže njihovo normalno djelovanje.

U Hrvatskoj više od 10.000 novozaraženih

U Hrvatskoj je zabilježeno rekordnih 10.427 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 45 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj novozaraženih temelji se na PCR testovima, a ne uključuje brze antigenske testove. Dosad je najviše zaraženih zabilježeno prošle srijede, kad su potvrđena 9894 slučaja, prenosi Hina.

Trenutno je u Hrvatskoj aktivno 56.208 slučajeva, među njima je 1796 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega su na respiratoru 204 pacijenta.

Od početka pandemije ukupno je zabilježeno 836.807 osoba s korona virusom, od kojih je 13.257 umrlo. Ukupno su se oporavile 767.342 osobe, od toga 3702 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 31.730 osoba.

Još 24 žrtve COVID-a u BiH

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zaraza korona virusom potvrđena je najmanje kod 2.992 osobe, a od posljedica infekcije preminule su 24 osobe.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 4.237 uzoraka, od čega je 2.005 pozitivno korona virus. U istom vremenskom periodu u Federaciji BiH prijavljeno je devet smrtnih ishoda.

U pоsljеdnja 24 sata u laboratorijama u bh. entitetu Republika Srpska izvršеnо је tеstirаnjе 1.484 lаbоrаtоriјskа uzоrkа, а nоvi kоrоnа virus pоtvrđеn је kоd 852 оsоbе. Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеno je 11 smrtnih slučајеvа.

U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine je registrovano 135 novih slučaja zaraze korona virusom. Preminule su četiri osobe.

Prvi smrtni slučajevi od omikrona u Crnoj Gori

Ljiljana Radulović, direktorica KC CG, izjavila je da su u Crnoj Gori preminula dva pacijenta usljed omikron soja korona infekcije i da su oba bila nevakcinisana.

Preminuli su, kazala je, bili starosti oko 70 godina i sa prethodnim kardiološkim hroničnim obolenjima, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTCG.

Omikron soj je, istakla je, dominantan uzrok hospitalizacija.

“S druge strane, analizom smo utvrdili da je 70 posto pacijenata koji imaju omikron, a koji su prije sedam dana bili životno ugroženi, sada na dobrom putu da se oporave ili su već sada na kućnom liječenju. Ova informacija nam govori da je omikron blaža varijanta i u slučaju bolničkog liječenja, od delta soja”, kazala je Radulović.

U ovom trenutku, kako kaže, od 40 životno ugroženih pacijenata u KC CG, oko 85 posto su nevakcinisani građani.

Izvor: Agencije