Skupština Kosova nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu

Kurti je na početku pročitao sadržaj prijedloga rezolucije, u kojoj se navodi da skupština apeluje na vladu da preduzme sve mjere da spriječi narušavanje “integriteta i suvereniteta”.

Kurti je rekao i da Ustav Kosova, važeći kosovski zakoni, kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa "ne priznaju pravo jednoj državi da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države" (EPA)

Skupština Kosova nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, jer je danas usvojila je Rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma na Kosovu, prenosi Tanjug.

“Za” je glasalo 76 poslanika, nije bilo glasova protiv i jedan poslanik je bio uzdržan, prenose Reporteri, a poslanici Srpske liste prethodno su napustili sjednicu.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić je prije toga, na sjednici kazao da tema koja je na današnjem redu već ima svoj epilog, jer “očigledno da je odluka već donijeta” i da je sjednica samo farsa.

“Danas će se donijeti akt kojim se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Zabranom da se Srbi izjašnjavaju na referendumu u nedelju ova Vlada će nastaviti seriju antisrpskih poteza”, istakao je Simić, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti je na početku pročitao sadržaj prijedloga rezolucije, u kojoj se navodi da skupština apeluje na vladu da preduzme sve mjere da spriječi narušavanje “integriteta i suvereniteta”.

Ovom rezolucijom, naveo je Kurti, skupština namjerava da kao predstavnik građana izrazi zajednički stav da se organizovanjem referenduma i otvaranjem biračkih mjesta na Kosovu, kako je kazao, narušava suverenitet.

Kurti tvrdi da niko ne krši pravo glasa građana, da su svi građani jednaki pred zakonom i ponovio da Srbi mogu da glasaju poštom ili preko Kancelarije za vezu u Prištini.

Kurti predložio rezoluciju

Premijer Kosova Albin Kurti na početku današnje vanredne sjednice Skupštine Kosova predložio je da ona usvoji rezoluciju kojom se onemogućava održavanje ustavnog referenduma Srbije na teritoriji Kosova, prenosi Beta.

On je ocijenio da bi to bilo u suprotnosti sa Ustavom i zakonima i predstavljalo bi, kako je naveo, “gaženje suvereniteta i integriteta nezavisne države Kosovo”.

Ponovio je da će Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom, imati pravo glasa u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno preko pošte i Kancelarije za vezu, i da će otvaranje srpskih biračkih mjesta na teritoriji Kosova, predstavljati jasno kršenje Ustava i zakona Kosova ali i međunarodne prakse.

Rekao je i da Ustav Kosova, važeći kosovski zakoni, kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa “ne priznaju pravo jednoj državi da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države”.

Ponovio je zahtjev međunarodnoj zajednici da u odnosu na Kosovo primjeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, navodeći da nezavisnost Kosova ne priznaje samo većina demokratskih zemalja svijeta, već i presuda Međunarodnog suda pravde.

Sjednica se nastavlja izjavama šefova poslaničkih grupa u Skupštini Kosova.

Referendum o promjeni Ustava

Građani Srbije izlaze u nedjelju na referendum o promjeni Ustava čiji je cilj ojačati nezavisnost i učinkovitost sudske vlasti, što je preduvjet reformi u eurointegracijskom procesu, no atmosfera uoči glasanja puna je kontroverzi, nejasnoća i podjela unutar političke i stručne javnosti.

Venecijanska komisija pozdravila je u novembru novi prijedlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i saopćila da “u potpunosti ili djelomice slijedi većinu ključnih preporuka” Komisije, uz žaljenje što je izmjena Zakona počela tek kada je referendum o Ustavu “postao neizbježan”.

Taj je zakon važan dio pripremnih zakonskih akata o kojima će se odlučivati na referendumu.

Izvor: Agencije