Rasprava o novoj vladi Sjeverne Makedonije počinje u subotu

Predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi zakazao je za subotu sjednicu za izbor nove vlade koju je predložio mandatar i lider SDSM-a Dimitar Kovačevski.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski 29. decembra 2021. uručio je lideru SDSM-a Dimitru Kovačevskom mandat za sastav nove vlade Sjeverne Makedonije (EPA)

Predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi zakazao je za subotu sjednicu za izbor nove vlade koju je predložio mandatar i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Dimitar Kovačevski.

Kako je saopšteno iz Sobranja, Kovačevski je u utorak Xhaferiju zvanično predao prijedlog sastava i programa nove koalicione vlade Sjeverne Makedonije, u kojoj okosnicu čine SDSM i DUI, prenosi Beta.

Početak sjednice za izbor nove vlade zakazan je za subotu, 15. januara, u 11.00, a rasprava će trajati dva dana.

Za ministra bez resora predloženi su dosadašnji vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bytyqi, dosadašnji ministar pravde Bojan Maričić, a novi su Slavica Grkovska i Džemail Čupi.

Kovačevski je za novog ministra odbrane predložio Slavjanku Petrovsku, a ministra pravde Nikolu Tupančevskog, ministra zdravlja Bekima Salija, obrazovanja i nauke Jetona Šaćirija, ministra rada Jovanu Trenčevsku, ministra za informatičko društvo i administraciju Admirima Alitija i za kulturu Biseru Kostadinovsku-Stojčevsku.

Na mjestu ministra unutrašnjih poslova ostaje Oliver Spasovski, a iste funkcije će zadržati i ministar vanjskih poslova Bujar Osmani, transporta i veza Bjagoj Bočvarski, finansija Fatmir Besimi i ekonomije Krešnik Bekteši.

Mandat za novu vladu

Ministarstvo za politički sistem i odnose među zajednicama i u vladi Kovačevskog vodit će Artan Grubi, ministarstvo za lokalnu samoupravu Goran Milevski, a za životnu sredinu i prostorno planiranje Naser Nuredini, dok će se vicepremijer za borbu protiv korupcije Ljupčo Nikolovski vratiti na čelo Ministarstva poljoprivrede.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski 29. decembra 2021. uručio je lideru SDSM-a mandat za sastav nove vlade Sjeverne Makedonije.

Kovačevski će na čelu vlade Sjeverne Makedonije zamijeniti Zorana Zaeva, koji je podnio ostavku na funkciju premijera i lidera ljevičarskog SDSM-a zbog poraza od konzervativnog VMRO DPMNE na oktobarskim lokalnim izborima prošle godine.

Vladajuća većina, oko SDSM i albanske partije DUI, ima 64 zastupnika u parlamentu Sjeverne Makedonije sa 120 mjesta.

Izvor: Agencije