Meta: Ne želim da se Albanija i Sjeverna Makedonija odvoje na putu ka EU

Veto Bugarske Sjevernoj Makedoniji je neopravdan zato što je neprihvatljivo da bilateralno pitanje postane prepreka za proširenje EU-a, smatra albanski predsjednik.

Susjedne države treba da povećaju napore da se zajedno kreću na putu ka EU, kaže Meta (EPA)

Predsjednik Albanije Ilir Meta ne želi da se njegova zemlja razdvoji od Sjeverne Makedonije na putu ka Evropskoj uniji, prenosi agencija Beta.

Meta je u emisiji makedonske kablovske Televizije 21 rekao da dvije susjedne države treba da povećaju napore da se zajedno kreću na putu ka EU i da se nađe rješenje sa Sofijom da deblokira početak pregovora i da bilateralna pitanja ne budu prepreka za pristupanje neke zemlje u EU.

Prema njegovim riječima, veto Bugarske Sjevernoj Makedoniji je neopravdan zato što je neprihvatljivo da bilateralno pitanje postane prepreka za proširenje EU-a, iz čega bi proizašlo da svaka država članica može da blokira bilo koga.

Ponuditi pomoć Albanije

Meta je rekao da će uskoro posjetiti bugarskog predsjednika Rumena Radeva i da će razgovarati o tome šta može da se uradi na pronalaženju rješenja bugarsko-makedonskog spora.

“Ne bih želio nikada da se odvojimo, jer ne samo što smo dvije susedne zemlje, već smo izuzetno zainteresovani da Sjeverna Makedonija napreduje. I ukoliko se kreće brže od Albanije neka napreduje – Albanija nema zbog čega da je vuče nazad”, rekao je Meta u emisiji televizije koja program pretežno emituje na albanskom jeziku.

Albanski predsjednik je došao u trodnevnu posjetu Sjevernoj Makedoniji i danas će se, prema najavama, sresti sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem.

Izvor: Agencije