Eurozastupnici Picula i Bilčik osudili zloupotrebu vjere u Crnoj Gori

Stalni izvjestitelj Evropskog parlamenta za Crnu Goru i predsjednik delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore osudili su nasilje na Cetinju.

Tonino Picula i Vladimir Bilčik pozvali su sve uključene aktere da rade na smanjenju napetosti (EPA)

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula i slovački Vladimir Bilčik osudili su u zajedničkom saopćenju “grube događaje” koji su pratili ustoličenje crnogorsko-primorskog mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija i upozorili da “politička zloupotreba nečijih vjerskih uvjerenja” nije kompatibilna s reformskim procesom Crne Gore.

Picula, stalni izvjestitelj Evropskog parlamenta za Crnu Goru, i Bilčik, predsjednik deelegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore, osudili su nasilje u nedjelju na Cetinju, prenosi Hina.

“Kategorički osuđujemo grube događaje koji su ovog vikenda u Crnoj Gori pratili ustoličenje mitropolita Joanikija. Crna Gora bi trebala u potpunosti ispoštovati svoje obaveze i braniti pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu govora, uvažavajući različita vjerska prava svojih građana”, navode Picula i Bilčik u zajedničkom saopćenju.

Mitropolit Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro na Cetinju uprkos protivljenju nekoliko hiljada demonstranata, koji su dva dana blokirali ceste prema tom gradu.

Posebna odgovornost političkih i vjerskih čelnika

Ustoličenju su prethodili incidenti, u kojima je, prema službenim podacima, povrijeđeno sedam policajaca, desetak demonstranata zatražilo je medicinsku pomoć, a 14 ih je privedeno.

“Crna Gora, kao zemlja kandidatkinja za pristupanje EU, mora shvatiti da njeni politički i vjerski čelnici imaju posebnu odgovornost u donošenju odluka kako bi opravdali povjerenje građana koji su im pružili podršku i izrazili veliku ambiciju za članstvom u EU”, ističe se u saopćenju.

Picula i Bilčik pozvali su “sve uključene aktere da sustavno rade na smanjenju napetosti i podržavaju predanost Crne Gore na stvaranju modernog, demokratskog, multikonfesionalnog i multietničkog društva”.

“Politička zloupotreba nečijih vjerskih uvjerenja nije kompatibilna s trenutnim reformskim procesom Crne Gore. Nadamo se kako ova situacija neće dugoročno ugroziti međunarodni položaj Crne Gore i dugu historiju mirnog suživota među ljudima različitih vjerskih pripadnosti i etničkih skupina”, zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Agencije