Austrijski kancelar u posjeti Srbiji

Austrijski kancelar naveo je da je Srbija najveći ekonomski partner Austrije na Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u radnu posjetu kancelara Austrije Sebastijana Kurza (Tara Radovanović / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurzom, koji boravi u posjeti Srbiji. Predsednik Srbije je svog visokog gosta srdačno dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu.

Vučić i Kurz razgovarali su najprije u četiri oka, a nakon toga je biti održan i sastanak delegacija dvije zemlje, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orden Republike Srbije na lenti kancelaru Austrije Sebastijanu Kurzu.

Nakon toga su se dvojica zvaničnika obratili medijima.

Kurz: Impresivan privredni rast

Kancelar Austrije Sebastian Kurz rekao je da se nada da će Srbija uskoro otvoriti nove klastere u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom jer je “važno da postoji priznanje” za njen “enorman napredak”, prenosi agencija Beta.

“Mislim da je važno da Evropska unija bude predvidljiva jer je to jedan od temelja povjerenja. Važno je da postoji priznanje za enorman napredak koji se ovdje desio, naročito što se tiče privrednog razvoja koji je izuzetno pozitivan. U pogledu tog priznanja se zaista nadamo da će uskoro doći do otvaranja klastera i nadalje ćemo se angažovati za to”, izjavio je Kurz.

Srbija je, kako je naveo, najveći ekonomski partner Austrije na Zapadnom Balkanu, a razmjena dvije zemlje iznosi više od milijarde eura.

“Mi smo jedan od najvećih ulagača ovdje u Srbiji i zbog toga nas raduje ovaj izuzetno pozitivan privredni razvoj ovdje u zemlji. Privredni rast od šest, čak i sedam procenata je vrlo impresivan”, rekao je.

Vučić: I ubuduće očekujem podršku Austrije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u eurointegracijama i ubuduće očekuje podršku Austrije, koja je prema njegovim riječima radila da taj proces bude ubrzan.

On je, nakon što je dodijelio Orden Republike Srbije na lenti kancelaru Austrije Sebastijanu Kurzu, naveo da je Srbija sretna što u uvjetima nesigurnosti, izazvane i pandemijom korona virusa, “uvijek može da računa na prijatelje kakva je Austrija”.

“Ovaj orden obavezuje na dalju saradnju i napredak odnosa Srbije i Austrije”, naveo je Vučić.

On je ukazao da će, poznajući austrijskog kancelara, on svoj “neiscrpan politički talenat (uložiti) u jačanje ukupnih odnosa i povezivanja dva naroda”, kao i da je Kurz na njega ostavio izuzetan utisak i prije nego što je izabran za kancelara.

“U proteklih deset godina smo udvostručili ekonomsku saradnju u proteklih deset godina, između ostalog zbog zalaganja (austrijskog kancelara)”, rekao je Vučić, koji se Kurzu zahvalio i na saradnji sa srpskom dijasporom u Austriji.

Politička podrška Beča Beogradu

Austrijski kancelar, inače, jedan je od glavnih zagovornika proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i čvrsto podržava evropske integracije Srbije.

Uoči dolaska u Beograd, on je za Tanjug rekao da Austrija smatra Srbiju važnim partnerom i sidrom stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Pored odličnih bilateralnih odnosa i evropskog proširenja, razgovarat ćemo i o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija. Srbija može da se osloni na našu punu podršku na putu ka EU. Evropska unija je potpuna tek kada joj sve države Zapadnog Balkana budu pristupile”, poručio je Kurc.

Pored značajne političke podrške koju Beč pruža Beogradu, Austrija je i važan ekonomski partner i drugi najveći strani investitor u Srbiji, sa oko 400 firmi koje posluju u ovoj zemlji.

Vanjskotrgovinska razmjena prošle godine bila je na nivou od oko 1,25 milijardi eura.

Također, važnu sponu u odnosima Srbije i Austrije čini brojna srpska dijaspora koja u toj zemlji, prema zvaničnim podacima, broji više od 120.000 državljana Srbije koji žive i rade u Austriji, ali je, prema procjenama broj ljudi porijeklom iz Srbije oko 300.000.

Izvor: Agencije