Vučić: Milanović je izbor građana Hrvatske, njihova slika i prilika

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je da je ratna prošlost Aleksandra Vučića prepreka Srbiji u EU integracijama.

Srbija će da pretekne Hrvatsku u rastu, tvrdi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da razumije hrvatskog kolegu Zorana Milanovića, koji je u New Yorku za njega izjavio da je bio “jedan od najistaknutijih ratnih huškaca 90-ih” i da je prepreka Srbiji za ulazak u EU.

“Razumem Milanovića, on je iskreni prijatelj Srbije i čezne da Srbiju vidi u EU. Smetam mu ja i taj problem ćemo rešiti”, rekao je Vučić ironično.

On je novinarima nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao da to, međutim, neće moći da promijeni činjenicu da će Srbija da pretekne Hrvatsku u rastu.

“Evo, ustanovili ste da će Srbija da vas stigne samo treba da ustanovimo kada, to će biti mnogo pre četiri desetljeća…”.

Dodao je da neće odgovarati na izjave Milanovića, koje nazvao „niskim i plitkim uvredama“.

“Da ga vređam ne pada mi napamet, on je izbor građana Hrvatske i on je time njihova slika i prilika, da vređem narod ne pada mi na pamet”, rekao je Vučić.

Milanović: Nisu si dovoljno motivirani za ulazak u EU.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak u New Yorku da je za Hrvatsku najvažnije pitanje šta će biti s Evropskom unijom u idućih deset godina i da uspjeh hrvatskog članstva u njoj mjeri samo izvlačenjem novca iz evropskih fondova.

Jugoistok Evrope također teži članstvu u EU, ali hrvatski predsjednik, koji je govorio na Univerziteru Columbia u okviru ‘World Leaders Foruma’ na temu “Krize u nastajanju i konkurentski narativi”, ne misli da su sve zemlje dovoljno motivirane za ulazak u Uniju.

Govoreći o Srbiji, Milanović je rekao da je “najteža stvar” to što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić “bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih” i smatra to preprekom.

Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, do sada je otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

Milanović smatra da Srbija “nema snažnu namjeru” ući u EU, dok se Sjeverna Makedonija i Albanija “snažno trude i bore”.

Crna Gora je najbliže ulasku u EU s 33 otvorena poglavlja. Posljednje poglavlje, 8. poglavlje – Tržišno natjecanje, otvorila je krajem juna prošle godine. U devet godina pristupnih pregovora s Unijom privremeno je zatvorila tri poglavlja.

Sjeverna Makedonija dobila je status kandidatkinje EU-a 2005, godinu i po dana nakon Hrvatske, a Hrvatska je već osam godina članica EU-a. Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalni su kandidati.

Izvor: Agencije