Đukanović: Napadnuti smo jer nema ‘velike Srbije’ bez Crne Gore

Crnogorski predsjednik nema dilema da iza tog procesa stoji državni vrh Srbije, s Aleksandrom Vučićem na čelu.

Riječ jeo pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na Zapadnom Balkanu, smatra Milo Ðukanović (Reuters)

Velikosrpski nacionalizam želi iskoristitivgeopolitičko preslaganje, bez obzira što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života, izjavio je predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović.

Za hrvatski RTL je rekao da je riječ o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na Zapadnom Balkanu, prenosi Tanjug.

“Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina – napraviti novu kompoziciju Zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokratija u ovom dijelu Evrope nije moguća”, kazao je Ðukanović.

Nudi se, kako je naveo, nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na evropskom prostoru.

Vrijeme Garašaninovih ‘Načertanija’

“To je u 90-im doživilo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi. Sada, vjerovatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove tu ideju. Posljedično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema ‘velike Srbije’ bez Crne Gore u njenom sastavu”, naglasio je Ðukanović.

Kako je rekao, nema dileme da iza toga stoji državni vrh Srbije.

“Državni vrh Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Poznato je da je ideja ‘velike Srbije’ stara jako dugo, vezujemo je za vrijeme [Ilija] Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora poželjan plijen Srbije”, kazao je Ðukanović.

Dodao je da se i dalje pokušava održati živom ”iluzija – ideja o pripajanju [bh. entiteta] Republike Srpske Srbiji”.

“Nakon što je Srbija izgubila Kosovo, čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopšte ideja ‘velike Srbije’ održavala u životu”, smatra Ðukanović.

Kako dalje tvrdi, Srpska pravoslavna crkva (SPC) je instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma.

‘Iza Srbije stoji Rusija’

“Devedesetih godina bilo je više tih instrumenata, JNA [Jugoslovenska narodna armija], jugoslovenska policija, jugoslovneska služba bezbjednosti, carina, zakoni… Danas više toga nema, ostao je SPC, koji je pristao da bude instrument velikodržavnog projekta u regionu, i to se veoma jasno manifestuje u aktualnim problemima u Crnoj Gori”, kazao je Ðukanović.

Na pitanje može li doći do sukoba u Crnoj Gori, ocijenio je da se nije jednostavno nositi sa Srbijom, posebno ”ukoliko znate da iza Srbije stoji geopolitička sila kao što je Rusija”.

“Rusija, preko podrške ovakvih ideja, zapravo pokušava da ostvari svoje geopolitičke interese na Zapadnom Balkanu, koji su, po definiciji, suprostavljeni evropskom jedinstvu i evropskom sistemu vrijednosti. Rekao bih da je sve to lakše ukoliko izostaje potreba, pažnja i podrška sa Zapada. Dakle, kao i uvijek, nasilnik će ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno”, poručio je Ðukanović.

Izvor: Agencije