SAD i Crna Gora održali Prvi ekonomski dijalog

Obje države su pozdravile dijalog kao priliku za jačanje ekonomskog partnerstva dvije NATO saveznice i podršku pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Zdravko Krivokapić je otvorio dijalog, koji je realiziran kao videokonferencija (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Crna Gora održale su u četvrtak Prvi ekonomski dijalog, tokom kojeg su potvrdile želju da prošire angažiranje i da „teže novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama“, navedeno je u zajedničkom saopćenju dvije vlade, koje je proslijedio State Department.

Obje države su pozdravile dijalog kao priliku za jačanje ekonomskog partnerstva dvije NATO saveznice i podršku pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, prenosi Beta.

Prvi ekonomski dijalog SAD-a i Crne Gore, koji je održan kao videokonferencija, otvorili su crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, američki podsekretar za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu Jose Fernandez i visoki zvaničnik biroa za ekonomiju i biznis Mat Murray, uz učešće visokih predstavnika obje vlade.

Ekonomsko osnaživanje žena

Razgovarali su i o zajedničkim naporima na jačanju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori i maksimalnog razvoja bilateralne trgovine i investicija, uključujući planiranu posjetu američkih kompanija Crnoj Gori 2022. godine, s fokusom na čistu energiju i informaciono-komunikacijske tehnologije.

Učesnici su istakli dostignuća u unaprjeđivanju ekonomskog osnaživanja žena i obavezali se na osnaživanje poduzetnica u funkciji nadgradnje bilateralnih ekonomskih aktivnosti kroz Inicijativu osiguranja prilika za ekonomski rast žena (Providing Opportunities for Women’s Economic Rise (POWER) initiative), navedeno je u saopćenju.

Crna Gora i SAD su formirali pet radnih grupa za razvoj inicijativa u oblastima trgovine i investicija, ekonomskog razvoja, tehnologije i inovacija, čiste energije i dekarbonizacije i prava na svojinu.

Delegacije će nastaviti promovirati bilateralnu saradnju, prošire regionalna partnerstva i stvore nove prilike za obostrano korisni angažman, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije