URA: Ako mogu sami, neka rekonstruišu Vladu

Vladajući DF i Demokrate saopštili su kasno sinoć da je Vladu Crne Gore potrebno rekonstruisati tako da umjesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika.

Vlada Crne Gore trenutno ima 12 ministarstava (Reuters)

Vladajuća URA Dritana Abazovića nije se danas precizno izjasnila da li je za njih prihvatljiva rekonstrukcija vlade kako su je predložili Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora, ali je saopštila da ako imaju potrebnu većinu za rekonstrukciju vlade, mogu već danas da zakažu sjednicu Skupštine, prenosi Beta.

DF i Demokrate nemaju potrebnu većinu od 41 poslanika za rekonstrukciju Vlade.

“Dakle evropska, građanska i ekološka Crna Gora okrenuta EU integracijama kao najvećem prioritetu države, ostaju naša polazna osnova od koje nikada nećemo odustati. Ko takav koncept ne želi, rekli smo i ponavljamo, može tražiti druge partnere, a URA u tome neće biti saučesnik”, navodi se u saopštenju URA.

Vladajući Demokratski front i Demokratska Crna Gora saopštili su kasno sinoć da je Vladu Crne Gore potrebno rekonstruisati tako da umjesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i resorni ministri.

Uz novu Vladu i Tužilački savjet

Kako se navodi, na poslednjem sastanku predsjednika i predstavnika konstituenata parlamentarne većine dogovoreno je da je potrebno da dva najveća politička subjekta postignu dogovor o načinu razrješenja otvorenih političkih pitanja koja onemogućavaju redovno funkcionisanje i da ostali neće biti kočnica tome.

Uvažavajući taj zahtjev, ističe se, u prethodnim danima su obavljene konsultacije predstavnika DF-a i Demokrata.

Kako navode, podjela resora bila bi dogovarana sa formalnim predlagačem rekonstrukcije Vlade, a političke organizacije bi saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima kandidovale svoje predstavnike.

“Tužilački savjet će biti izabran na sjednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada. Na prethodno navedeni način biće riješena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO