Mustafa negirao krivicu, tužilaštvo u Hagu nazvao ‘gestapoom’

Nekadašnji komadant bivše Oslobodilačke vojske kosova je rekao da razumije, ali da u navodima optužnice nema istine.

Salih Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starješina (EPA)
Salih Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starješina (EPA)

Čitanjem optužnice Specijaliziranog vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu, u srijedu je počelo suđenje nekadašnjem komadantu bivše Oslobodilačke vojske kosova (OVK) Salihu Mustafi, optuženom za zločine na Kosovu 1999. godine.

Ovo će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK-a pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta – protiv Hashima Thacija i drugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradinaja i Pjetra Shale pripreme za suđenje još u toku, prenosi Tanjug.

Glavne tačke optužnice čita glavni specijalizirani tužilac Jack Smith, dok Mustafa suđenje prati iz sudnice.

U pritvoru od septembra prošle godine

Prema riječima tužioca, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starješina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK-a protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

Mustafa je rekao da razumije, ali da u navodima optužnice nema istine.

“Nisam kriv po optužbama koje je pokrenuo ovdašnji gestapo”, kazao je on.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijaliziranog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

U nastavku suđenja Specijalizirano tužilaštvo iznijet će uvodnu riječ, za šta ima na raspolaganju tri sata, a potom će zastupnik devet žrtava koje učestvuju u postupku imati na raspolaganju jedan sat za iznošenje svoje uvodne riječi.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

U septembru i oktobru nekoliko ročišta

Sudsko vijeće je za septembar i oktobar zakazalo nekoliko ročišta.

U ovom predmetu sudije su tužilaštvu za izvođenje dokaza dodijelile 87 sati, a tužilaštvo je najavilo da će pozvati 16 svjedoka, od kojih će 15 svjedočiti u sudnici u Hagu.

Sud je donio odluku da uzme kao “presuđene činjenice” 52 prijedloga tužilaštva koji se tiču osnivanja OVK-a, ali nemaju direktne veze s ovim predmetom.

Presuđene činjenice tiču se utvrđenih činjenica iz drugih predmeta koji su vođeni pred sudovima na Kosovu i pred Haškim tribunalom, a usvojene su radi ekonomičnosti postupka.

Izvor: Agencije

Povezane

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je na Kosovu uhapšen bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Salih Mustafa, nakon što mu je potvrđena optužnica.  Mustafa je ispitivan krajem prošle godine pred međunarodnim tužiocima, kao osumnjičeni za ratne zločine. Nakon rata, bio je šef obavještajne službe Kosovskih sigurnosnih snaga. Ovo je prvo hapšenje od formiranja Specijalnog suda i […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO