Mustafa negirao krivicu, tužilaštvo u Hagu nazvao ‘gestapoom’

Nekadašnji komadant bivše Oslobodilačke vojske kosova je rekao da razumije, ali da u navodima optužnice nema istine.

Salih Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starješina (EPA)

Čitanjem optužnice Specijaliziranog vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu, u srijedu je počelo suđenje nekadašnjem komadantu bivše Oslobodilačke vojske kosova (OVK) Salihu Mustafi, optuženom za zločine na Kosovu 1999. godine.

Ovo će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK-a pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta – protiv Hashima Thacija i drugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradinaja i Pjetra Shale pripreme za suđenje još u toku, prenosi Tanjug.

Glavne tačke optužnice čita glavni specijalizirani tužilac Jack Smith, dok Mustafa suđenje prati iz sudnice.

U pritvoru od septembra prošle godine

Prema riječima tužioca, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starješina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK-a protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

Mustafa je rekao da razumije, ali da u navodima optužnice nema istine.

“Nisam kriv po optužbama koje je pokrenuo ovdašnji gestapo”, kazao je on.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijaliziranog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

U nastavku suđenja Specijalizirano tužilaštvo iznijet će uvodnu riječ, za šta ima na raspolaganju tri sata, a potom će zastupnik devet žrtava koje učestvuju u postupku imati na raspolaganju jedan sat za iznošenje svoje uvodne riječi.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

U septembru i oktobru nekoliko ročišta

Sudsko vijeće je za septembar i oktobar zakazalo nekoliko ročišta.

U ovom predmetu sudije su tužilaštvu za izvođenje dokaza dodijelile 87 sati, a tužilaštvo je najavilo da će pozvati 16 svjedoka, od kojih će 15 svjedočiti u sudnici u Hagu.

Sud je donio odluku da uzme kao “presuđene činjenice” 52 prijedloga tužilaštva koji se tiču osnivanja OVK-a, ali nemaju direktne veze s ovim predmetom.

Presuđene činjenice tiču se utvrđenih činjenica iz drugih predmeta koji su vođeni pred sudovima na Kosovu i pred Haškim tribunalom, a usvojene su radi ekonomičnosti postupka.

Izvor: Agencije