Dodik: Srpski narod i SPC su jedno i takvi moraju opstati

Dodik se sastao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada i čestitao mu na ustoličenju.

'Došao sam da čestitam kao čovjek koji vjeruje u SPC integrisanu i jedinstvenu, onu koja je osnovni element našeg identiteta, crkvu koja nikada nije poklela, kalkulisala i uvijek je istrajala', rekao je Dodik (EPA)

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik sastao se sa novoustoličenim mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i poručio da su srpski narod i Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedno i da kao takvi moraju opstati, javlja Tanjug pozivajući se na RTRS.

Dodik se sa mitropolitom sreo u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada i čestitao mu na ustoličenju, prenosi RTRS.

“Današnje vrijeme, ali i sva vremena za srpski narod uvijek su tražili ljude koji mogu da razumiju i ponesu narodne probleme na svojim leđima i da ih na najbolji mogući način rješavaju. Zato i mislim da je ovo dio pravde koja je ovdje bila potrebna.

Došao sam da čestitam kao čovek koji vjeruje u SPC integrisanu i jedinstvenu, onu koja je osnovni element našeg identiteta, crkvu koja nikada nije poklela, kalkulisala i uvijek je istrajala”, rekao je Dodik.

Naveo je da “vrijeme koje nosi određene probleme može da se lakše shvati i brže riješi uz sjećanje na sve što je Crkva prošla kroz vijekove da bi očuvala narod”.

Organizovane litije u znak podrške

“Želim sve najbolje, prije svega mitropolitu, a onda i svom vjerujućem narodu Crne Gore, da ih ohrabrim da žive u nezavisnoj Crnoj Gori, ali da njihov identitet niko ne može i ne bi trebalo da ugrožava”, rekao je Dodik.

On je naveo da je narod u bh. entitetu Republici Srpskoj i Srbiji uvijek spreman da razgovara o svemu što je potrebno da se pomogne narodu u Crnoj Gori i da rješava probleme.

“SPC je ovde učinila sve da spriječi da se oduzmu hramovi. To je pokazala kroz podršku naroda. U  [Republici] Srpskoj smo kao znak podrške organizovali litije u Banja Luci i Trebinju i davali podršku na različite načine, jer smo smatrali da smo jedno i da to jedno ne može niko da promjeni. To jedno mora opstati, a jedno se zove srpski narod i SPC”, poručio je Dodik.

Izvor: Agencije