Srbija: Od 1. septembra nastava u učionicama

Za predškolske ustanove važe preporuke od juna, ‘djeca neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači’.

O daljem toku nastave odluku će donositi Tim za škole (EPA)

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić je izjavio da će nastava u toj zemlji početi 1. septembra, da će učenici ići na nastavu i da će časovi trajati 45 minuta.

Rekao je da će o daljem toku nastave odluku donositi Tim za škole i da će se odluka donositi za svaki grad i opštinu pojedinačno, prenosi Anadolija.

U lokalnim samoupravama u kojima je situacija dobra nastava će se odvijati u učionicama, kombinirani model podrazumijevat će da učenici sedmog i osmog razreda i srednjoškolci jedan dan imaju nastavu na daljinu, a drugi dan u učionicama, s tim da se ta odluka može proširiti na peti i šesti razred ako ima više od 16 učenika u jednom odjeljenju.

Za predškolske ustanove važe preporuke od juna

U najugroženijim lokalnim samoupravama, s velikim stepenom rizika po zdravlje populacije, nastava će se odvijati na daljinu za srednjoškolce, a kombinirano za osnovce i časovi će trajati 30 minuta.

“Kada dođe do zaražavanja jednog deteta u grupi ili odeljenju sva deca nadalje nose maske, a zaraženo dete ide u karantin. Ako bude dva obolela učenika, ta grupa ili odeljenje deset dana ide na online nastavu”, rekao je Ružić.

Kazao je da za predškolske ustanove važe preporuke od juna, “deca neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači”.

Ružić je rekao da se u školama nalazi oko 1,1 milion djece, da je oko 4.000 djece vakcinisano i oko 51 posto od 136.000 zaposlenih u prosvjeti.

Izvor: Agencije