Skoplje: Konferencija povodom 20. godišnjice potpisivanja Ohridskog sporazuma

Sporazumom, o kojem su pregovori započeli u Skoplju, a završili u Ohridu, su promovirana prava, prvenstveno Albanaca, ali i drugih nevećinskih etničkih zajednica u zemlji.

Prošlo je 20 godina od potpisivanja Ohridskog okvirnog sporazuma u Republici Sjevernoj Makedoniji (EPA)

U Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije održana je konferencija “nakon Ohrida”, povodom 20. godišnjice potpisivanja Ohridskog sporazuma, prenosi Anadolija.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo za politički sistem i odnose među zajednicama, a prisustvovali su predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik sjevernomakedonskog Parlamenta (Sobranja) Talat Xhaferi, premijer Zoran Zaev, bivši generalni sekretar NATO-a George Robertson, kao i brojni ministri u Vladi, bivši političari koji su bili uključeni u pregovarački proces za zaključivanje Ohridskog sporazuma, diplomatski predstavnici, a moderator je bio ministar političkog sistema i odnosa među zajednicama Sjeverne Makedonije Artan Grubi.

Politička rješenja

Pendarovski je poručio kako nijedna zapadna asocijacija država ne želi u svoje redove primiti državu koja ima neki bilateralni spor sa susjedima.

Prema njegovim riječima, samo politička rješenja mogu jamčiti stabilnu i demokratsku budućnost, a svaku krizu treba unijeti u institucije i njome upravljati kroz demokratske strukture.

„Dobili smo status kandidata za Evropsku uniju, prvenstveno zbog implementacije Ohridskog sporazuma. Nijedna organizacija Zapadne alijanse ne želi u svoje redove uključiti bilateralne sporove među susjedima, a još manje sporove koji postoje u istoj političkoj zajednici između strana koje su interno razbijene po etničkim linijama”, rekao je Pendarovski.

On je dodao da stabilnost i prosperitet Republike Sjeverne Makedonije zavise od sposobnosti zemlje da se pozicionira u evroatlantskoj grupi nacija.

“Uvjeren sam da je u takvoj viziji budućnosti razlog postizanja Ohridskog okvirnog sporazuma prednost, a ne prepreka našem razvoju i prosperitetu. Ovo je glavni izazov za nas, sadašnju generaciju političara, da objasnimo da država ne može izgubiti ako neki naši sugrađani steknu prava, kada ta prava nisu stečena na račun gubitka prava drugih naših sugrađana i etničkih zajednica”, rekao je predsjednik Pendarovski.

Mozaik etničkih zajednica

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev naglasio je da je 2017. godine njegov prioritet bio oživjeti Sporazum, a to je usvajanje Zakona o jezicima, čime su dovršene odredbe Ohridskog okvirnog sporazuma. To je bila obaveza koja je, prema riječima premijera Zaeva, nepotrebno odgođena više od jedne decenije.

“Sjeverna Makedonija je prekrasan mozaik etničkih i drugih zajednica i različitosti. Poštujući ovu jedinstvenost i istovremeno institucionalno jačajući našu zemlju preuzimanjem inkluzivne politike i pozitivnim mjerama, postavili smo temelje Sjeverne Makedonije, kao društva ravnopravnih”, rekao je Zaev.

On smatra da je Ohridski okvirni sporazum poslao poruku uzajamnog razumijevanja, izvinjenja i opraštanja između Makedonaca i Albanaca i među ostalim građanima.

“Sporazum donosi novi duh kreiranja politike, politike koja gradi mostove i ne ruši ih, politike koja ujedinjuje građane i ne dijeli ih na putu ka sigurnoj budućnosti u našem zajedničkom euroatlantskom domu, zajedno s drugim narodima”, rekao je Zaev.

Nova pravila društvene kohezije

Predsjednik Sobranja Talat Xhaferi rekao je da je Ohridski sporazum postavio nova pravila društvene kohezije i boljeg međuetničkog funkcioniranja, što je, prema njegovim riječima, najjači i najčvršći temelj na kojem se zasniva multietničko, multikonfesionalno i multikulturalno društvo.

“Osnivanje Odbora za odnose među zajednicama, ozvaničenje Univerziteta u Tetovu, osnivanje Univerziteta Majke Tereze, Instituta za duhovno i kulturno naslijeđe Albanaca, Agencije za primjenu jezika, Inspektorata, imenovanje naših ulica sa dostojanstvenim predstavnicima svih zajednica u zemlji, stvarnost je koja je rezultat pomirenja, međunacionalnog poštovanja i saradnje. Ja, predsjednik Skupštine Republike Sjeverne Makedonije, Artan, Bujar i niz drugih predstavnika na čelu domaćih institucija smo stvarnost”, rekao je Xhaferi.

Bivši generalni sekretar NATO -a George Robertson izjavio je da je potpisivanje Ohridskog sporazuma učinilo pravu stvar u pravo vrijeme.

“Jednog dana djeca će odrasti u mirnoj evropskoj zemlji, znat će šta je učinjeno, od koga je to učinjeno i bit će zahvalni. Danas, ovdje u Skoplju, kada se osvrnemo na 13. avgust 2001, svi bismo trebali biti zahvalni. Trebalo je poraditi na ovom sporazumu”, rekao je Robertson.

Prošlo je 20 godina od potpisivanja Ohridskog okvirnog sporazuma u Republici Sjevernoj Makedoniji. Sporazumom, o kojem su pregovori započeli u Skoplju, a završili u Ohridu, su promovirana prava, prvenstveno Albanaca, ali i drugih nevećinskih etničkih zajednica u zemlji (Turaka, Bošnjaka, Srba, Vlaha i Roma) i stavljena je tačka na sukob iz 2001. godine.

Izvor: Agencije