Đukanović: Dvije trećine vlasti se drži srpskog nacionalizma

Dijelu vlasti važni su ruski geopolitički interesi na Zapadnom Balkanu, rekao je crnogorski predsjednik.

Mi smo novu vlast dočekali s nepovjerenjem, rekao je Milo Đukanović (Al Jazeera)

Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović izjavio je u petak da, nakon 10 mjeseci od promjene vlasti, Crna Gora ima ozbiljan kapacitet proevropskih politika – kako u opoziciji, tako i u parlamentarnoj većini, u kojoj se dvije trećine te strukture na vlasti drži “srpskog nacionalizma i važni su im ruski geopolitički interesi na Zapadnom Balkanu”.

Ðukanović je to rekao na konferenciji “Zapadni Balkan: Ključni dio slagalice evropske sigurnosti”, u organizaciji GLOBSEC-a.

Ipak, uvjeren je u dinamično kretanje u pravcu cilja priključenja Evropskoj uniji i zato su njegova Demokratska partija socijalista (DPS) i druge opozicione stranke odlučila umanjiti sumnju i dozvoliti da se vidi kako će nova vlasti raditi.

Sklonost za usvajanjem evropskih vrijednosti

“Nakon deset mjeseci mi se čini da vladajuća koalicija pokazuje sklonost da usvoji evropske vrijednosti, koje će garantovati da se Crna Gora dinamično kreće na putu evropskih integracija.”

“Ali mi se čini i da se najveći dio vladajuće koalicije, odnosno dvije trećine te strukture na vlasti, drži srpskog nacionalizma i važni su im ruski geopolitički interesi na Zapadnom Balkanu”, ocijenio je Ðukanović.

Rekao je da su se “strukture moći prošle godine u avgustu promijenile”.

“Logično je da se ljudi umore od jedne strukture na vlasti toliko dugo, a u posljednjih deset mjeseci na vlasti je nova struktura moći. Mi smo ih dočekali sa nepovjerenjem, zato što su do tada bili protiv nezavisnosti Crne Gore, članstva u NATO-u i protiv svih reformi”, naveo je Ðukanović.

Izvor: Agencije