Vesić: Izgradnja metroa u Beogradu počinje u novembru

Prve dvije linije metroa koštat će 4,4 milijarde eura, rekao je zamjenik beogradskog gradonačenika.

Vesić je rekao da se ubrzano radi na eksproprijaciji zemljišta za gradilište (Al Jazeera)

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da izgradnja metroa u Beogradu počinje u novembru, radovima na budućem depou na Makiškom polju.

Na otvaranju “Železničke letnje škole” u organizaciji Fondacije “Konard Adenauer” i Transportne zajednice, Vesić je rekao da se “ubrzano radi na eksproprijaciji zemljišta” za gradilište.

“Nakon toga se počinje sa kopanjem tunela, gde će najveći deo prve linije, od Železnika do Karaburme biti pod zemljom i verujemo da ćemo je završiti do 2028. godine. Prva linija je dugačka oko 21 kilometar i imaće 21 stanicu, dok će druga linija biti gotova 2030. godine, ona počinje u Zemunu i završava se u Mirijevu”, naveo je Vesić, prenijela je Beta.

On je rekao i da će prve dvije linije metroa koštati 4,4 milijarde eura.

Preorijentacija na šinski podsistem

Po njegovim riječima, glavni problem sa javnim prevozom u Beogradu je to što je “osnovni podsistem” autobuski i red vožnje ne može da se ispuni jer zavisi od gužve u saobraćaju.

„Ne postoji grad veličine Beograda u Evropi u kojem je osnovni podsistem autobuski i zato je neophodno da se grad što pre preorijentiše na šinski podsistem koji je nezavisan i omogućava da se građani brzo prevezu. Zato su Beogradu potrebni tramvaj i BG voz, kao i širenje tramvajske mreže”, kazao je zamjenik beogradskog gradonačelnika.

Vesić je dodao da se radi i na usavršavanju sistema gradske željeznice što košta 1,2 milijarde eura, kao i na produženju tramvajskih linija za 50 kilometara.

Izvor: Agencije