Mandić: Nova vlada najbolje rješenje za Crnu Goru

Lideri stranaka parlamentarne većine sastat će se u četvrtak kako bi razgovarali o daljim koracima u cilju prevazilaženja aktuelne političke krize.

Većina parlamentarna većine, kako je istakao Andrija Mandić, ne podržava Zdravka Krivokapića za premijera (Reuters)

Jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić izjavio je kako je najbolje rješenje da se bira nova vlada, s novim premijerom, koja bi imala mandat do redovnih parlamentarnih izbora.

Za A1 TV, uoči sastanka partija parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore u četvrtak, kazao je da bi to bio diskontinuitet “s ovih 200 loših dana Vlade Zdravka Krivokapića, koja ništa dobro nije uradila“.

Lideri stranaka koje čine parlamentarnu većinu sastat će se u 17:00 sati kako bi razgovarali o daljim koracima u cilju prevazilaženja aktuelne političke krize, koja je posebno eskalirala poslije smjene ministra pravde Vladimira Leposavića, na zahtjev premijera, i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Razmjena teških optužbi pozicije i opozicije

Ostavku premijera Krivokapića traži DF, najjači savez vladajuće većine, a prethodnih dana su lideri tog saveza i Krivokapić međusobno razmijenili niz teških optužbi.

Većina parlamentarna većine, kako je istakao Mandić, ne podržava Krivokapića za premijera.

“Potpuno resetovanje nam slijedi. Spremni smo da sjednemo i da se dogovorimo o svemu. Resetovanje, ako bude moguće, biće praćeno i nekim obavezama, kao što je lustracija, zaštita srpskog naroda i jezika i očuvanje dostojanstva i časti Srpske pravoslavne crkve potpisivanjem Temeljnog ugovora, kao i sprovođenje popisa“, naveo je, pored ostalog, lider DF-a.

Ako se ide na izbore, dodaje, onda je najbolje da se konstituira prelazna vlada, kao vlada zadatka, koja bi osigurala održavanje popisa, čišćenje biračkog spiska i pripremila ambijent za održavanje izbora.

Ukazao je da Krivokapić i Aleksa Bečić imaju podršku 14 od 41 zastupnika parlamentarne većine.

Trojka protiv ruđenja aktuelne Vlade

Lideri tri vladajuće koalicije u Crnoj Gori, Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, saopćili su da su protiv rušenja Vlade i održavanja novih izbora, kao i da je neprihvatljivo uplitanje stranog faktora u rješavanje unutrašnjih pitanja koja se tiču države Crne Gore.

“Premijer i predsjednik parlamenta imaju podršku 14 poslanika i misle da je to dobro i da je to dovoljno, a u svakoj iole demokratskoj državi, kada bi neki premijer čuo da nema podršku parlamentarne većine, sam bi postavio pitanje svog povjerenja“, rekao je Mandić.

Naveo je da manjina unutar parlamentarne većine provodi teror te kako je to nedopustivo.

Izvor: Agencije