Patrijarh SPC-a: Vlast u Crnoj Gori iznevjerila povjerenje Amfilohija

Pored toga, mitropolit crnogorsko primorski Jonikije pozvao je danas političare na vlasti u Crnoj Gori da se oslobode viška strasti i mržnje.

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je danas vlast u Crnoj Gori (EPA)

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je danas vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, iznevjerla povjerenje mitropolita Amfilohija i stavila se u službu sila ovog svijeta koje postoje samo i isključivo na polarizacijama, prenosi Tanjug.

U besjedi u crkvi Svete Trojice u Sremčici, patrijarh je rekao su posljednji događaji u Crnoj Gori pokazali da su “oni koji su na krilima i u snazi mitropolita Amfilohija došli na mesto da grade mostove, da otupe oštrice, da zbliže ljude nezavisno od toga ko kom narodu pripada i na koji način se moli Bogu… izneverili poverenje mitropolita”.

“Izneverili su samim tim, usuđujem se da kažem, i blagodat Božju i stavili se u službu sila ovoga sveta, koje postoje samo, braćo i sestre, isključivo i samo na polarizacijama”, naveo je patrijarh.

Citirajući poslovicu “zavadi pa vladaj”, patrijarh je rekao da se na taj način jedni proglašavaju bijelcima, a drugi crncima.

Svi mi, poručio je Porfirije, imamo svoje posebnosti i specifičnost, ali nama to od Boga nije dato da bismo bili udaljeni jedni od drugih i da se ne bismo međusobno razumijevali.

Jonikije pozvao političare da se oslobode viška strasti

“Mi podržavamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov i izraz slobode, mogućnost da svako razvija svoj specifičan dar da ga razvija i da daruje sebe drugome, ali i da prima drugoga sebi u svoje naručje…”, poručio je patrijarh u besjedi objavljenoj na stranici Hrama tv na YouTubeu.

Mitropolit crnogorsko primorski Jonikije pozvao je danas političare na vlasti u Crnoj Gori da se oslobode viška strasti i mržnje i da kao pristojni, civilizovani i odgovorni ljudi sjednu da razgovaraju, jer, kako je poručio, nije ni ljudski, a ni pošteno da “u našu kuću dolazi neko drugi da nas miri i zavodi red”.

Političarima je poručio da se pobrinu o interesu naroda, a ne samo o interesu svojih stranaka i o svome ličnom interesu i ličnoj promociji.

Istakao je da su oni tu i postavljeni da pomognu narodu i da pomognu svojoj otadžbini, da pomognu Crnoj Gori.

“Hajde da budemo ljudi, da sednemo pa da razgovaramo i da vidimo šta ćemo činiti i da vidimo kako ćemo pomoći narodu, kako ćemo pomoći državi, kako ćemo rešiti unutrašnje probleme koje niko drugi ne može rešiti, a nije ni pošteno, nije ni ljudski, ni u skladu sa našim mentalitetom da bilo ko drugi u našoj kući dolazi da nas miri i da uspostavlja red, to je sramota i to je ko vodi danas narod, kojima je narod poverio tu dužnost, treba da imaju u vidu”, istakao je Joanikije u besjedi povodom Trojičindana u manastiru Stanevići.

Izvor: Agencije