Krivokapić: Nema nove većine, neću protiv volje naroda

Crna Gora mora proći demokratsku tranziciju bez radikalnih i revolucionarnih iskoraka, umjereno i u korist svih građana, kaže crnogorski premijer.

Zdravko Krivokapić: Mojim kritičarima ne odgovara ekspertska vlada, ne odgovaraju im promjene, već jedino žele zamjene (Reuters)

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić odbacio je u petak tvrdnje da je u Skupštini stvorena nova većina i kazao da on neće biti premijer protiv volje naroda.

Na tvrdnje da je zahtjevom za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića inicirao usvajanje Rezolucije o genocidu o Srebrenici i da je time u Skupštini sklopljena nova većina, za Tanjug je rekao da to apsolutno nije tačno.

“Većina je iskazana 30. avgusta, i to je volja naroda. Ovaj premijer neće biti protiv volje naroda, iako to ne odgovara određenim političkim subjektima. Ovdje nisu bitni pojedinci, niti političke partije, već budućnost naroda Crne Gore“, istakao je Krivokapić.

‘Ministar Leposavić je morao otići’

Dodao je da je Leposavić morao otići zato što je, kao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, bio u obavezi da poštuje sve međunarodno preuzete obaveze Crne Gore.

“Da li je to po nečijoj volji ili ne, to je najmanje bitno. Imate Deklaraciju [o genocidu u Srebrenici] koja je usvojena 2009. godine u Skupštini Crne Gore. Ta većina, koja je formirana 30. avgusta, mogla je da odradi mnoge aktivnosti, ali oni su željeli na taj način da iskažu mjeru kako bi srušili ovu Vladu, i to permanentno rade, bukvalno od trenutka kada su se izbori završili“, ističe Krivokapić.

Kaže da njegovim kritičarima ne odgovara ekspertska vlada, da im ne odgovaraju promjene, već jedino žele zamjene.

Crna Gora, prema njegovim riječima, mora proći demokratsku tranziciju bez radikalnih i revolucionarnih iskoraka, umjereno i u korist svih građana Crne Gore.

Krivokapić je ranije u petak uzvratio Demokratskom frontu (DF), članici vladajuće koalicije, optužbom da s opozicionom Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića ruši aktuelnu Vladu, te upitan kakve veze njihove namjere imaju s usvajanjem Rezolucije o genocidu o Srebrenici i smjenom Leposavića, rekao je da je tri puta ponovio da su na projektirano pitanje DPS-a imali projektiran odgovor.

‘Da se svi pomirimo, okrenemo budućosti’

“Taj vid i način djelovanja, da li je direktan ili indirektan, već 30 godina govori o podršci koju najčešće određeni događaji, koje scenira ili podstiče DF, odgovaraju DPS-u. To je vrlo čudnovato“, kazao je Krivokapić.

Upitao je i zašto, ako su bili toliki znalci, nisu uspjeli pobijediti DPS do 2020. godine.

“Sticajem okolnosti, predvodio sam tu koaliciju srcem, ljubavlju i istom prema Crnoj Gori, vjeri i časti koju su Crnogorci uvijek iskazivali. Pa se zato može reći – ‘Za krst zlatni za slobodu zlatnu”“, kazao je Krivokapić.

Upitan da li će usvajanje Rezolucije o genocidu o Srebrenici imati utjecaja na odnose sa Srbijom, rekao je da je Balkan trusno područje, a to trusno područje ne čine ljudi i narod koji žive tu, već političari koji kreiraju takve politike.

Kazao je kako smatra da je došao trenutak da se “svi pomirimo, da se okrenemo budućosti, da zajednički radimo i dajemo najbolji rezultat za naše građane”.

‘Nismo naučili mnoge lekcije iz demokratije’

Što se tiče kritike vezane za to da je prijedlog dobio glas nekog ko nije iz vladajuće većine, kazao je da se zemlja pretvorila u pogrešnu demokratsku priču, koja vodi ka optužbama ako slučajno neko da glas za neki prijedlog druge strane da je sklopljena nova koalicija.

“Ako je tako, zašto parlamenti ne izgledaju drugačije? To je jednoumlje koje važi na ovim prostorima. Priča demokratije je da najbolje rješenje podrže oni koji smatraju da je ono najbolje. Nismo naučili mnoge lekcije iz demokratije. Učimo ih i zato je to demokratska tranzcija“, zaključio je premijer Crne Gore.

Izvor: Agencije