Vučić nakon pregovora s Kurtijem: Apsolutno se ni o čemu nismo dogovorili

Na sastanku su bili Aleksandar Vučić, Albin Kurti, Josep Borrell i Miroslav Lajčak.

Aleksandar Vučić kaže da pred Srbijom nisu laki dani i da situacija nije ružičasta (Twitter)

U Briselu je danas održana nova runda dijaloga Srbije i Kosova na visokom političkom nivou.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti razgovarali su uz posredovanje šefa diplomatije Evropske unije Josep Borrella i specilanog predstavnika EU-a za dijelog dvije zemlje Miroslava Lajčaka.

“Dijalog nije bio lak, ali je važno da se dogodio. Oba lidera potvrdila su da nema drugog puta osim normalizacije odnosa”, rekao je nakon sastanka Lajčak.

Vučić je rekao da “Albanci ne žele da razgovaraju o zajednici srpskih opština, već traže da Srbija prizna kosovsku nezavisnost”. Kako je ispričao, “rekli su da ne može SZO, već nacionalni savet kao što Albanci imaju u centralnoj Srbiji”.

‘Nikakve veze sa realnošću’

“Apsolutno se ni o čemu nismo dogovorili. Došao je da pita kada ćemo da priznamo Kosovo, a ja sam odgovorio – nikad”, rekao je predsjednik Srbije, prenio je Tanjug.

“Ovakvom sastanku nisam prisustvovao. To nikakve veze sa realnošću i odgovonošću nema” dodoa je.

Rekao je da je dogovoreno da dvije strane do kraja jula nastave dijalog na najvišem nivou.

“Dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog i nadam se da je to jedna važna stvar, koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti, a sve drugo bi bilo izlišno komentarisati”, rekao je Vučić novinarima.

Rekao je i da Kurti nije prihvatio da srpska strana pretraži devet lokacija na Kosovu za koje sumnja da se u njima nalaze posmrtni ostaci Srba.

Dodao je da će u narednim danima razgovarati sa Srbima sa Kosova, jer je, kaže, veoma uplašen, vidjevši sa koliko “neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti”.

Kurti: Dali smo četiri prijedloga

Kurti je ponovio da je cilj dijaloga sa Srbijom međusobno priznanje i da je to rekao i američki predsjednik Joe Biden.

“Srbija treba da prizna Kosovo i Kosovo treba shodno tome da prizna Srbiju. Iako i zvaničnici EU-a ne kažu direktno, jasno je da je cilj dijaloga međusobno priznanje, jer bez priznanja Kosova nemoguć je put Srbije ka Evropskoj uniji”, kazao je Kurti.

Dodao je da je kosovska strana bila konstruktivna i da je dala četiri prijedloga.

“Druga strana je govorila o starim idejama. Mi smo dali četiri ideje. Da se inicira SEFTA sporazum, da bude potpisan mirovni sporazum da nećemo napadati jedni druge. Da se iz delegacije Srbije za nestala lica ukloni Veljko Odalović”, rekao je Kurti novinarima.

Kao četvrti prijedlog koji su dali, on je naveo pitanje manjina, odnosno bilateralni reciprocitet po kojem bi Srbi na Kosovu imali nacionalni savjet, kao Albanci u centralnoj Srbiji.

“Naša posljednja tri prijedloga su odbijena, ali po pitanju SEFTA nije bilo odgovora. Nadam se da će ozbiljno razmotriti ovaj naš prijedlog”, rekao je Kurti.

Prije toga, Borrell se odvojeno sastao sa dva lidera.

‘Važno je gledati u budućnost’

Iz Evropske unije, koja je glavni posrednik u dijalogu, pred istakli su da je riječ o nastavaku procesa započetog još 2011. godine, a ne početak novog dijaloga.

Inače, uoči sastanka predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će insistirati na implementaciji svega do sada dogovorenog.

Poručio je da pred Srbijom nisu laki dani i da situacija nije ružičasta, ali da “nije vreme za velike reči, već za čvrst stav, i da pokažemo koliko želimo dijalog i koliko je važno da gledamo u budućnost”.

Inače, posljednja runda razgovora održana je 10. decembra 2020. godine i u njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Izvor: Al Jazeera i agencije