Izbori u Herceg Novom: Optužbe o biračkom pravu u dvije države

U Herceg Novom građani danas glasaju na lokalnim izborima na kojima učestvuje šest izbornih lista.

U Herceg Novom građani danas glasaju na lokalnim izborima na kojima učestvuje šest izbornih lista.

Izbori se odvijaju u sjeni optužbi da oko 2.000 ili oko deset posto birača ima biračko pravo u dvije države, uglavnom pored Crne Gore u Srbiji, ali i pojačanih tenzija na nacionalnoj osnovi koje su za rezultat imale više incidenata u tom gradu, prenosi Beta.

Na izborima će snage odmjeriti opoziciona koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, i koalicija vladajućeg Demokratskog fronta, Socijalističke narodne i Radničke partije.

I vladajuće Demokrate okupile su širu koaliciju u kojoj su, Demos, lista Novi pobjeđuje i Partija penzionera, invalida i restitucije.

Na izborima učestvuje i Građanski pokret URA. Liste su predali proruska Prava Crna Gora i lokalna Novska lista.

Prema ocjenama analitičara, ključna politička bitka vodiće se između Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta (DF), najjačih partija u vladajućoj većini na državnom nivou.

Taj grad na crnogorskom primorju je jako uporište Demokrata i DF-a, koji su sa Građanskim pokretom URA na parlamentarnim izborima 30. augusta prošle godine smijenili Demokratsku partiju socijalista (DPS) nakon trodecenijske vladavine.

Na posljednjim izborima u Herceg Novom 2017. najviše glasova osvojili su upravo Demokrate i DF, devet odnosno četiri, dok je DPS iako je pojedinačno osvojila najviše, 12 mandata, izgubila vlast.

Postupak za gubitak državljanstva

Državna izborna komisija je saopštila da su u birački spisak za Herceg Novi, upisana 1.973 birača sa biračkim pravom i u Srbiji. Do podataka su došli poređenjem hercegnovskog i jedinstvenog biračkog spiska Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije, dostupnom na njihovom portalu.

Prethodno je Centar za monitoring i istraživanje, objavio da je u biračkom spisku Herceg Novog upisan 2.691 birač sa prebivalištem u drugoj državi, što predstavlja više od deset odsto biračkog tijela te opštine.

CEMI je, kako je ranije saopšteno, uradio uporednu provjeru sa biračkim spiskom Srbije, koji je dostupan na internet stranici www.upit.birackispisak.gov.rs, i sa biračkim spiskom Bosne i Hercegovine (BiH) koji se nalazi na stranici www.izbori.ba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u međuvremenu je saopštilo da će za 2.108 osoba po službenoj dužnosti pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, tako što će ih upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države i biće im omogućeno da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Crna Gora zabranjuje dvojno državljanstvo ukoliko ono nije stečeno prije proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Predsjednik Milo Djukanović poručio je uoči izbora u Herceg Novom, da će u okviru svojih nadležnosti učiniti sve da svaki pojedinac koji je obmanuo Državu i koji izigrava njen Ustav i zakone “bude ne samo izbrisan iz njenih evidencija, već i da odgovara u skladu sa zakonom”.

Prema popisu iz 2011. godine u Herceg Novom živi nešto više od 30.000 stanovnika od kojih se gotovo polovina, 49 posto izjašnjavaju kao Srbi dok je Crnogoraca je 33 posto. Ostalo su manjine.

Izvor: Agencije

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO