Varhelyi u Podgorici i Skoplju: Stalo nam je do Zapadnog Balkana

Zemljama Zapadnog Balkana isporučene su prve doze vakcina iz donacije Evropske unije.

Zdravko Krivokapić je poručio u Podgorici da je Oliver Varhelyi istinski prijatelj Crne Gore (Anadolija)

Nakon Bosne i Hercegovine, komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelyi u utorak je posjetio i Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, prateći isporuku prvih doza vakcina koje EU donira zemljama Zapadnog Balkana.

Crna Gora će sigurno pobijediti pandemiju korona virusa ako svi zdravstveni radnici budu vakcinisani, izjavio je u utorak u Podgorici Varhelyi.

U Crnu Goru je u utorak stigao prvi kontingent vakcina Pfizer/BioNTech, namijenjen zdravstvenim radnicima i ranjivim grupama.

Varhelyi je, zajedno s premijerom Zdravkom Krivokapićem, obišao punkt za vakcinaciju u Muzičkom centru u Podgorici, gdje je počela masovna vakcinacija građana.

‘Partneri od prvog trenutka’

Kazao je da EU donacijom 651.000 doza vakcina pokazuje da joj je stalo do Zapadnog Balkana, do Crne Gore, prenosi Anadolija.

Podsjetio je da će Crna Gora dobiti više od 42.000 doza vakcina Pfizera, kao najpouzdanijeg partnera u borbi protiv COVID-19.

“Mi smo s partnerima sa Zapadnog Balkana od prvog trenutka. Počeli smo ovaj rad u martu prošle godine, a sada, godinu kasnije, možemo kazati da smo isporučivali maske, respiratore i drugu medicinsku opremu, ambulantna vozila, opremali smo intenzivne njege… Sada prevazilazimo i najveći izazov, vakcine”, naveo je Varhelyi.

Rekao je da su vakcine izazov ne samo na Zapadnom Balkanu, nego i Evropi.

Poručio je da se nada da će sa današnjim kontingentom vakcina biti obezbijeđena potpuna vakcinaciju zdravstvenih radnika i najranjivijih grupa.

“Ako se potpuno vakcinišu, onda Crna Gora može računati na veću otpornost, može se bolje boriti protiv ove pandemije i biti sigurna da će je prebroditi. Zato nam je bilo toliko važno da ovo isporučimo”, naveo je Varhelyi.

‘Istinski prijatelj Crne Gore’

Premijer Crne Gore kazao je da su Crnoj Gori vakcine, koje je ta zemlja dobila u okviru COVAX programa, potrebne da bi mogla zaštiti žti zdravlje stanovništva.

Zahvalio se Varhelyiju i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i svim građanima EU-a te poručio da je Varhelyi istinski prijatelj Crne Gore.

“Ova započeta saradnja, koja se realizuje kroz ovaj dio programa, samo je početak novih aktivnosti koje EK-a planira da uradi”, kazao je Krivokapić.

Nakon Podgorice, Varhelyi je otputovao i u Skoplje, sa 4.840 Pfizerovih vakcina iz EU-ove pomoći za Zapadni Balkan.

To je dio od planiranih nešto više od 119 hiljada vakcina koje Unija treba ovoj zemlji isporučiti do kraja avgusta.

Za Sjevernu Makedoniju skoro 120 hiljada vakcina

Varhelyi je po dolasku u Skoplje posjetio punkt za vakcinaciju u sportskoj sali Boris Trajkovski.

“Danas smo ponosni da objavimo da će do kraja avgusta biti isporučeno skoro 120 hiljada vakcina za Sjevernu Makedoniju. To je poklon Evropske unije za Sjevernu Makedoniju kako bi prebrodila pandemiju. Nadam se da ćemo potpuno zaokružiti proces vakcinacije zato što nismo sigurni dok svi ne budu sigurni”, rekao je, javlja Maja Blaževska Evrosimoska, reporter Al Jazeere iz Skoplja.

Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, rekao je da ta zemlja “sa osim vakcinama, zajedno sa ostalim količinama u zemlji, kao i onim koje su dogovorene da stignu u narednom periodu, ulazi u širu i obimniju imunizaciju stanovništva”.

Izvor: Al Jazeera i agencije