Novi spor: Hrvatska odbacuje kritike, BiH će obavijestiti EU

Iz BiH je saopćeno da će prekategorizacijom graničnih prelaza između te zemlje i Hrvatske nastati ekonomska šteta po bh. izvoznike.

Izvoznici iz BiH koji su ranije koristili granični prelaz Maljevac tvrde da ih se sada preusmjerava na 200 kilometara udaljeniji granični prelaz Izačić (Arhiv)

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske odbacili su kritike da je ta zemlja ukinula pet ruta za teretni promet između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nakon što je bosanskohercegovačka Vanjskotrgovinska komora izvijestila da će odluka susjedne zemlje poskupiti transport za neke izvoznike iz BiH.

Vanjskotrgovinska komora BiH izvijestila je državna tijela te zemlje da će susjedna Hrvatska prekategorizirati pet graničnih prelaza za promet teretnih vozila: Ivanica – Gornji Brgat; Velika Kladuša – Maljevac; Brčko – Gunja; Strmica – Strmica i granični prelaz Osoje – Vinjani Gornji.

Prema dopisu Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske utvrdilo je Pravilnik o uređivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju. Novim pravilnikom određene su ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet kroz Hrvatsku teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara.

Pravilnikom je propušteno utvrđivanje javnih cesta koje vode do i od pet graničnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji su ranije definirani kao granični prelazi za međunarodni cestovni prevoz roba.

“Na ovaj način bit će onemogućeno korištenje pet graničnih prelaza za tranzit roba iz Bosne i Hercegovine kroz Hrvatsku, sa nizom negativnih posljedica na privredu značajnog dijela Bosne i Hercegovine”, navodi se u dokumentu Vanjskotrgovinske komore BiH, datiran na 20. maj.

‘Zastoj plasmana roba iz BiH’

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je u ponedjeljak da je to ministarstvo spremno pomoći bh. privrednicima. Izjavila je da su napravljeni kontakti sa hrvatskom stranom, uz očekivanje da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rješenje.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je u utorak da je neprihvatljiva odluka Hrvatske o zatvaranju pet graničnih prelaza za Bosnom i Hercegovinom, te da to može prouzrokovati zastoj u plasmanu roba proizvedenih u BiH.

“Riječ je o jednostranoj odluci Hrvatske i vjerujem da se ta odluka može ispraviti. Veoma je značajno i važno da imamo dobre susjedske odnose sa Hrvatskom, odnosno da imamo dobre odnose sa svim zemljama EU koja je naš ključni vanjskopolitički cilj”.

Košarac je rekao da su obavljeni razgovori sa predstavnicima poslovne zajednice, kao i da će bh. vlasti obavijestili Delegaciju EU-a.

HR: Granični prelazi nisu korišteni ni ranije

Iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske odbacuju kritike službenog Sarajeva.

Ministarstvo novim Pravilnikom o određivanju javnih cesta kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Hrvatsku nije ukinulo dosadašnje rute za teretni promet između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tvrdi hrvatsko ministarstvo, na upit Al Jazeere da prokomentarišu slučaj.

„Ističemo kako i Odlukom o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku koja je bila na snazi od 1.1.2009. godine do stupanja na snagu novog Pravilnika, nije bilo dozvoljeno prometovanje u tranzitu teretnih vozila iznad 7,5  tona nosivosti i duljine preko 14 metara na četiri granična prijelaza: Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Strmica – Strmica, Osoje – Vinjani Gornji“, navode iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, u pisanom odgovoru Al Jazeeri. „Na graničnom prijelazu Brčko – Gunja teretni promet, zbog starosti i dotrajalosti mosta preko rijeke Save, prekinut je prije više od dvije godine“.

Izvoznici koji su govorili za Al Jazeeru tvrde drugačije. Iz firme Airvent iz Velike Kladuše saopćili su kako su od početka ove godine preko graničnog prelaza Maljevac izvezli 200 šlepera robe, ali se od četvrtka njihovi kamioni preusmjereni su na drugi granični prelaz.

„Nakon 20. maja naši kamioni idu na granični prijelaz Izačić“, rekao je Al Jazeeri direktor Airventa Nermin Alešević.

„Granični prekaz Maljevac udaljen je oko jednog kilometara od naše firme, a preko graničnog prelaza Izačić put nam je duži oko 200 kilometara. Sada imamo dodatne troškove, i gubimo mnogo više vremena“, dodao je Alešević.

Izvor: Al Jazeera