SAD sumnjiči Salija Berishu za ‘veliku korupciju’

Bivši albanski premijer je kriv za ‘pronevjeru javnih sredstava’ i ‘miješanje u javne poslove’ radi ‘bogaćenja svojih političkih saveznika i članova svoje porodice’.

Salija Berishu pristalice smatraju jednim od glavnih aktera za rušenje komunizma (EPA)

Sjedinjene Američke Države su u srkijedu osumničile bivšeg albanskog premijera Salija Berishu za veliku korupciju i zabranile njemu i članovima njegove porodice ulazak na američku teritoriju.

Šef američke diplomatije Antony Blinken je ocijenio kako je Berisha kriv za “pronevjeru javnih sredstava“ i “miješanje u javne poslove“ radi “bogaćenja svojih političkih saveznika i članova svoje porodice“.

“Njegova retorika pokazuje da je spreman štititi sebe, članove svoje porodice i svoje političke saveznike na uštrb nezavisne istrage i napora u borbi protiv korupcije“, naveo je Blinken u saopćenju, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Dva desetljeća dominacije

Zahtjevi za vizu koje budu podnijeli Sali Berisha, njegova supruga ili njegovo dvoje djece će biti odbijeni, rekao je državni sekretar SAD-a, na osnovu zakona kojim se kažnjavaju strani zvaničnici osumnjičeni za korupciju ili kršenje ljudskih prava.

Blinken je ponovio kako je potrebno da “demokratske institucije Albanije budu transparentne“.

Berisha, prvi nekomunistički predsjednik zemlje, na dužnosti od 1992. do 1997. i premijer od 2005. do 2013. godine, dominirao je albanskom političkom scenom više od dva desetljeća.

Njegove pristalice ga smatraju jednim od glavnih aktera za rušenje komunizma, a protivnici kažu kako je on jedan od predstavnika korumpiranog političkog sistema odgovornog za haos i vojnu pobunu 1997. godine, u kojoj je poginolo 2.000 ljudi.

Pozvao Blinkena da objavi dokumente

Nešto kasnije se oglasio i Berisha, koji je pozvao državnog sekretara SAD-a da objavi dokumente koja bi potkrijepila današnju odluku.

U podužem odgovoru na Facebooku, Berisha je, obraćajući se direktno Blinkenu, rekao kako je o odluci State Departmenta saznao iz medija i dodao kako za tri desetljeća političkog rada nije podignuta optužnica protiv njega za bilo kakav oblik korupcije, prenose makedonski mediji.

Berisha je pozvao Blinkena da objavi sve činjenice i dokumente dostupne američkoj administraciji ili nekom drugom kako bi potkrijepio svoju tvrdnju o njemu i njegovoj porodici.

Tvrdi kako je ponosan na svoje stavove i da je uvijek radio u interesu građana Albanije.

Izvor: Agencije