Slovenska kompanija novčano stimulira one koji se vakcinišu

Na novčanu stimulaciju za vakcinisane odlučili su se ugledavši se na neke velike međunarodne korporacije koje su se odlučile na isti korak već ranije, kaže generalni direktor ETI Izlakea.

Odluku poslovodstva podržala je glavna infektologinja u stručnom timu vlade Mateja Logar (EPA - Ilustracija)
Odluku poslovodstva podržala je glavna infektologinja u stručnom timu vlade Mateja Logar (EPA - Ilustracija)

Slovenska firma ETI Izlake, proizvođač električnih naprava i opreme, prva je slovenska kompanija koja se odlučila novčano stimulirati zaposlene koji se vakcinišu protiv COVID-19.

Stalno zaposleni i radnici privremeno angažirani preko agencija za zapošljavanje dobit će jednokratnu stimulativnu novčanu nagradu od 70 eura bruto ako do sredine augusta dokažu da su se vakcinisali.

Odluku poslovodstva podržala je glavna infektologinja u stručnom timu vlade Mateja Logar, rekavši da pozdravlja takvu odluku i da razumije teret koji poslodavci trpe zbog onih koji odlaze u kućni karantim i na bolovanje, prenosi Hina.

No, sindikat zaposlenih je skeptičan, a i neki radnici kažu da se neće vakcinisati i protiv su uvođenja “diskriminacije” između vakcinisanh i onih koji to nisu.

Ugledali se na velike međunarodne korporacije

“Ovim želimo malom finansijskom nagradom stimulirati za vakcinisanje naše zaposlene, te osigurati sigurniju radnu sredinu za sve zaposlene”, kazao je za medije generalni direktor kompanije Tomaž Berginc.

Dodao je da njihova firma čak 90 posto svojih proizvoda izvozi, zbog čega sebi ne mogu priuštiti veće ispade u proizvodnji zbog bolovanja.

Na novčanu stimulaciju za vakcinisane odlučili su se ugledavši se na neke velike međunarodne korporacije poput Starbucksa, McDonaldsa, Aldija i Lidla, koje su se odlučile na isti korak već ranije, pojasnio je Berginc.

Zagovaraju brže vakcinisanje

Iako Slovenija zadnjih nekoliko sedmica raspolaže s dosta vakcina za postizanje većinske vakcinisanosti stanovništva do sredine ljeta, neki sumnjaju da je sadašnji tempo vakcinisanja prespor i da se taj cilj vlade neće ostvariti.

Za brže vakcinisanje zauzima se Logar, koja upozorava da je broj hospitaliziranih još uvijek visok, te da četvrtina oboljelih na COVID odjelima završi na respiratoru, iako su mogli biti pošteđeni teškog oblika bolesti da su se na vrijeme vakcinisali.

Logar je u ponedjeljak na vladinoj konferenciji za novinare kazala da ne smatra “diskriminatornom” odluku vlade prema kojoj prednost u kretanju i mogućnosti sudjelovanja na okupljanjima, sportskim i kulturnim događajima imaju oni koji su vakcinisani ili preboljeli COVID-19, ili imaju negativan test na korona virus.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO