Velika Britanija pristala da Karadžić kaznu doživotnog zatvora služi u toj državi

Odgovoran je za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomagao je u provođenju opsade Sarajeva nemilosrdnim napadima na civile, rekao je britanski ministar Dominic Raab.

Prvostepenom presudom iz marta 2016. godine, Radovan Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora (EPA)

Velika Britanija je pristala da osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić kaznu doživotnog zatvora služi u toj državi.

“Velika Britanija se složila da Radovan Karadžić, osuđen za genocid u Srebrenici, treba biti prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji na izdržavanje ostatka kazne”, navodi se u saopćenju britanske vlade, prenijela je Anadolija.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da je Karadžić jedan od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivim za genocid.

“Odgovoran je za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomagao je u provođenju opsade Sarajeva nemilosrdnim napadima na civile. Morali bismo se ponositi činjenicom da je, od same podrške Velike Britanije da se osigura njegovo hapšenje pa do zatvorske ćelije koja ga čeka, Britanija podržala 30-godišnje traganje za pravdom za ove gnusne zločine”, kazao je Raab.

Ranije danas u naredbi Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u Hagu navedeno je da će osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić kaznu doživotnog zatvora služiti u Velikoj Britaniji.

Proglašen krivim za genocid

“Registar će službeno zatražiti od Vlade Velike Britanije da izvrši kaznu Karadžiću i da Vlada Velike Britanije pristupi ovom zahtjevu, obavijesti Karadžića o tome i poduzme sve potrebne mjere kako bi olakšala njegov transfer u Veliku Britaniju što je brže moguće”, navodi se u naredbi koju potpisuje sudija Carmel Agius.

Prvostepenom presudom izrečenom u martu 2016. godine, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora.

Sudije su Karadžića proglasile krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Karadžić je 2019. pred MMKS-om pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada