U Sloveniji otkriven indijski soj korona virusa

WHO tvrdi da je indijski soj zarazniji i predstavlja dodatnu opasnost.

Mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju, tvrdi STA. (EPA)

Prvi slučaj indijske varijante korona virusa u Sloveniji otkriven je u uzorku uzetom 20. aprila, objavili su u srijedu popodne slovenski mediji.

Kako prenosi Slovenska agencija STA, taj podatak objavljen je na portalu GISAID, a mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju ljubljanskog Medicinskog fakulteta, prenijela je Hina.

Laboratorije koji se bave sekvenciranjem genoma novog korona virusa, među kojima je i laboratorija tog instituta, podatke o novim varijantama koje zabilježe najprije unose u portal GISAID.

Riječ je o svjetskoj naučnoj inicijativi i primarnom izvoru koji nudi otvoreni pristup do genomskih podataka novog korona virusa.

Najprisutnija britanska varijanta

Direktor Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec za sada nije potvrdio informaciju domaćoj javnosti, a pretpostavlja se da će to učiniti u četvrtak na konferenciji za novinare na kojoj će predstaviti proširenost novih sojeva korona virusa u Sloveniji, među kojima je najprisutnija tzv. britanska varijanta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je objavila da je indijska varijanta novog korona virusa zaraznija i zato predstavlja dodatnu zabrinutost ako bi se proširila svijetom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada