Slovenija i Kosovo ublažavaju mjere

Prvi put nakon šest meseci bit će moguće u većem dijelu zemlje sjediti u baštama kafića i restorana.

Ljubljana
Ugostiteljski objekti će moći služiti goste na otvorenom u periodu između sedam i 19 sati (AP)

Slovenija polako popušta mjere, pa je od danas na snazi odluka vlade da se na otvorenom može okupiti do 100 ljudi, a također će prvi put nakon šest meseci biti moguće u većem dijelu zemlje sjediti u baštama kafića i restorana.

Okupljanje do 100 ljudi bit će moguće i na organizovanim skupovima u zatvorenom, ali će se morati poštovati sigurnosne preporuke.

Prilikom otvorenih skupova, građani će morati držati distancu od 1,5 metra, a jedna osoba će morati da stoji u prostoru od 10 kvadratnih metara.

Ukoliko se ove mjere poštuju, maske nisu neophodne, navodi agencija STA, prenosi Tanjug.

Maske će i dalje biti obavezne na okupljanjima u zatvorenom, ali će tamo jedna osoba morati imati prostor od 30 kvadratnih metara.

Objekti će moći služiti goste na otvorenom u periodu između sedam i 19 sati, a osoblje će se morati testirati jednom sedmično.

Na Kosovu ostaje ograničenje kretanja

Stolovi će morati biti odvojeni bar tri metara jedni od drugih, a najviše četiri mušterije će moći da sjediti za jednim stolom.

Mjere su ublažene i na Kosovu, mada ostaje na snazi zabrana kretanja za građane tokom noći.

Ograničenje kretanja je pomjereno za pola sata i traje od 22:30 do pet sati.

Ugostiteljski objekti i zatvoreni tržni centri se nakon 12 dana otvaraju i moći će raditi do 22 sata, dok će usluge dostave hrane moći raditi i nakon 22:30, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Javne i privatne institucije na svim nivoima obrazovanja rad nastavljaju u školskim objektima u skladu sa relevantnim smjernicama za obrazovni sektor.

Ponovo se otvaraju i studentskim domovi, ali u sobama može biti samo po jedan student.

Izvor: Agencije