Ponovo blokiran put Nikšić – Podgorica

Grupa građana blokadu sprovodi zbog namjere Vlade Crne Gore koja želi omogućiti sticanje državljanstva za skoro 62.000 ljudi, mahom građana Srbije i Rusije.

Grupa građana je i danas u podne blokirala je magistralni put Podgorica – Nikšić, kod mjesta Bogetiće, pišu podgoričke Vijesti.

Kako su kazali i danas će blokada biti do 16 časova, a prolaz će biti omogućen vozilima hitne pomoći, roditeljima sa djecom i bolesnim osobama.

“Inicijalni odbor slobodnih građana” ranije je najavio radikalizaciju protesta ukoliko Vlada ne ispuni njihova tri zahtjeva.

U nepotpisanom dopisu “inicijativnog odbora slobodnih građana Crne Gore” ranije su naveli da se blokade sprovode “zbog perfidnih namjera Vlade Crne Gore, kojima kroz izmjene odluka o kriterijumu za sticanje crnogorskog državljanstva žele da omoguće sticanje državljanstva za 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, nakon čega bi oni po Ustavu bili upisani u birački spisak”.

Traži se Krivokapićevo javno izvinjenje

Uz zahtjev koji se odnosi na odluku o kriterijumima za sticanje državljanstva, traže i da se procesuira vozač službenog vozila PG-CG301 i da se “saopšti ko je bio u vozilu zatamnjenih tablica, tačnije koju štićenu ličnost i po kom osnovu je vozač prevozio”.

Tražili su i da se premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić “javno izvini građanima Crne Gore kojima je prijetio”.

“Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune do 12. aprila, naš opravdani građanski protest ćemo radikalizovati. Pozivamo sve naše prijatelje u ostalim gradovima Crne Gore da prihvate ove naše zahtjeve i urade isto u svojim gradovima. Pozivamo članove svih suverenističkih partija da izađu iz svojih kabineta i sa sastanaka i da se pridruže svom narodu na ulici. Ovo je građanska borba za državu Crnu Goru i od nje nikada nećemo odustati. Upućujemo izvinjenje svima koji čekaju u kolonama i molimo za razumijevanje jer je ovo jedini način na koji smo mogli da iskažemo građanski protest, za ovako teške i opasne odluke po državu Crnu Goru”, naveli su u nepotpisanom dopisu.

Izvor: Agencije