Kosovski vojnici u mirovnoj misiji u Kuvajtu

Prije 22 godine bilo je nezamislivo da bi kosovski vojnici mogli biti dio neke mirovne misije, rekla je Vjosa Osmani.

Misija može biti i u funkciji testiranja kapaciteta kosovskih vojnika, rekla je Vjosa Osmani (Anadolija)

Ceremonijom u kasarni “Adem Jashari” danas je ispraćen prvi kontingent sa simboličnim brojem vojnika Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u Kuvajt, u prvu međunarodnu mirovnu misiju zajedno sa američkim mirovnim trupama.

Vršiteljica dužnosti predsjednice Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je ovo historijski dan za Kosovo.

Ona je naglasila da je prije 22 godine bilo nezamislivo da bi kosovski vojnici mogli biti dio neke mirovne misije u svijetu.

“Iz zemlje koja je nekada uvozila mirovne snage, danas se postepeno transformišemo u zemlju koja izvozi mirovne snage. Ovaj kontingent koji šaljemo u državu Kuvajt je mali po broju, ali velik po sadržaju i poruci. Ovi momci pišu novu istoriju naše snage”, rekla je Osmani, prenijela je Anadolija.

Saradnja sa američkom vojskom

Kazala je i da ova šestomesečna misija ne bi bila moguća bez SAD-a i američkih vojnika te da je program saradnje sa američkom vojskom dugoročan i ima za cilj stvaranje i proširenje partnerstva sa KBS-om u funkciji promovisanja regionalne sigurnosti i šire.

Osmani je podsjetila da je 2018. godine počeo proces transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u Kosovsku vojsku, te da je predviđeno da traje deset godina.

Prema njenim riječima, ova misija može biti i u funkciji testiranja kapaciteta kosovskih vojnika da služe u mirovnim misijima i da skrate vremenski period transformacije KBS-a i dostizanja punih operativnih kapaciteta.

Izvor: Agencije

Povezane

Ko god se usudi da piše o srpskim zločinima ili da kritikuje srpski nacionalizam i mitomaniju, biva prikucan na stub srama i obilježen.

Mišljenje autora
Published On 20 Feb 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO