Lajčak danas s Vučićem u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana kaže da u Beograd ne dolazi s ultimatumom.

Miroslav Lajčak je naglasio da bi želio čuti odgovor na pitanje kad će biti nastavljen dijalog u Briselu (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se u srijedu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Nakon sastanka, koji će početi u 18:00 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije, planirano je obraćanje medijima, saopćila je Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Uoči posjete, Lajčak je poručio da u Beograd ne dolazi s “ultimatumom”, da u Srbiji ne bi trebali strahovati zbog obnovljene saradnje EU-a i SAD-a na rješavanju kosovskog pitanja i da je ubijeđen da postoji prostor u kojem bi se Srbija i Kosovo mogli dogovoriti o medusobnim odnosima, prenosi Tanjug.

Lajčak je naglasio da bi tokom posjete Prištini i Beogradu želio čuti odgovor na pitanje kad će biti nastavljen dijalog u Briselu.

‘EU ne radi po principu ultimatuma’

Povodom medijskih najava da u Beograd dolazi s “non paperom”, koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srbijanske vlasti, on kaže da su se uvijek pred njegov dolazak pojavljivale “špekulacije i velika očekivanja”.

“EU ne radi po principu ultimatuma. Mi smo tu da pomažemo”, rekao je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU-a u Beograd stiže iz Prištine, gdje je razgovarao s liderima političkih partija i aktuelnim rukovodstvom Kosova.

Lajčak je u Prištini poručio da ne očekuje da će dijalog dvije strane trajati godinama, kao i da vjeruje da će se okončati za nekoliko mjeseci, ali da nije na EU da ubrzava taj proces i da je na Srbiji i Kosovu da odluče kada će se nastaviti.

Izvor: Agencije