Lajčak danas s Vučićem u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana kaže da u Beograd ne dolazi s ultimatumom.

Miroslav Lajčak je naglasio da bi želio čuti odgovor na pitanje kad će biti nastavljen dijalog u Briselu (Anadolija)
Miroslav Lajčak je naglasio da bi želio čuti odgovor na pitanje kad će biti nastavljen dijalog u Briselu (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se u srijedu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Nakon sastanka, koji će početi u 18:00 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije, planirano je obraćanje medijima, saopćila je Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Uoči posjete, Lajčak je poručio da u Beograd ne dolazi s “ultimatumom”, da u Srbiji ne bi trebali strahovati zbog obnovljene saradnje EU-a i SAD-a na rješavanju kosovskog pitanja i da je ubijeđen da postoji prostor u kojem bi se Srbija i Kosovo mogli dogovoriti o medusobnim odnosima, prenosi Tanjug.

Lajčak je naglasio da bi tokom posjete Prištini i Beogradu želio čuti odgovor na pitanje kad će biti nastavljen dijalog u Briselu.

‘EU ne radi po principu ultimatuma’

Povodom medijskih najava da u Beograd dolazi s “non paperom”, koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srbijanske vlasti, on kaže da su se uvijek pred njegov dolazak pojavljivale “špekulacije i velika očekivanja”.

“EU ne radi po principu ultimatuma. Mi smo tu da pomažemo”, rekao je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU-a u Beograd stiže iz Prištine, gdje je razgovarao s liderima političkih partija i aktuelnim rukovodstvom Kosova.

Lajčak je u Prištini poručio da ne očekuje da će dijalog dvije strane trajati godinama, kao i da vjeruje da će se okončati za nekoliko mjeseci, ali da nije na EU da ubrzava taj proces i da je na Srbiji i Kosovu da odluče kada će se nastaviti.

Izvor : Agencije

Povezane

Lideru Demokratske partije Kosova sporna je bila fotografija specijalnog izaslanika Evropske unije pred kartom na kojoj je Kosovo prikazano kao dio Srbije.

02 Mar 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO