U petak u FBiH dolazi još 5.000 doza vakcine iz Srbije

Srbija se obavezala da će dostaviti još 10.000 doza za revakcinaciju, tvrde iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Srbija je prvi dio donacije BiH isporučila 2. marta (Fena)

Bosanskohercegovački entitet Federacija BiH u petak će dobiti još 5.000 doza vakcine AstraZeneca protiv COVID-19, drugi dio donacije Srbije, potvrđeno je za Al Jazeeru iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo navodi da se radi o drugoj tranši donacije Srbije, koja se, uz to, obavezala da će u roku dostaviti i još 10.000 doza za revakcinaciju.

Srbija je prvi dio donacije BiH isporučila 2. marta, kada je u Sarajevo doputovao i njen predsjednik Aleksandar Vučić.

Zahvaljujući ovoj donaciji, u Federaciji BiH je u srijedu konačno počela vakcinacija zdravstvenih radnika prvom dozom vakcine.

Počela vakcinacija u FBiH

Prema planu Zavoda za javno zdravstvo FBiH, svim zdravstvenim ustanovama raspoređen je određeni broj doza, kojima treba cijepiti ljekare u direktnom kontaktu sa zaraženima.

Odgovarajući na kritike javnosti zbog neaktivnosti oko direktne nabavke vakcina za Federaciju BiH, Vlada tog entiteta u ponedjeljak je formirala ad hoc tim za brzu nabavku vakcina, nekoliko sedmica nakon što je u entitetu Republika Srpska vakcinacija počela.

Vlada je precizirala da nabavka ne može premašiti 400.000 doza, niti vrijednost od šest miliona eura koliko FBiH ima u budžetu za to.

Za nabavku vakcina do sada se javilo šest kompanija koje imaju kapacitete za to.

 

 

Izvor: Al Jazeera