Na Beogradskom sajmu drugu dozu vakcine dobilo 1.300 građana

Uporedo sa masovnom revakcinacijom nastavlja se i vakcinacija, a prvu dozu do 14 sati primila je 9.491 osoba.

Skoro 950.000 građana je preko eUprave i call centra izrazilo interes za vakcinaciju (EPA)

U Srbiji je prvog dana masovne revakcinacije danas do 14 sati drugu dozu vakcine primio 4.881 građanin, a samo na beogradskom Sajmu 1.300 ljudi.

Uporedo sa masovnom revakcinacijom nastavlja se i vakcinacija, a prvu dozu do 14 sati primila je 9.491 osoba, prenosi Tanjug.

Kordinatorica vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, dr. Dragana Milošević, kaže da nema gužvi jer građani dolaze u zakazano vreme.

Među prioritetnim grupama, kada je krenula masovna vakcinacija prije 21 dan, bili su zdravstveni radnici, vojska, policija, tako da su oni danas primali drugu dozu.

“Do sada je oko 1.300 građana primilo drugu dozu. To su naše prioritetne grupe po spisku koji smo dobili”, rekla je Milošević za Tanjug.

Potvrda o vakcinaciji

Prvobitno je najavljeno da će revakcinacija da se odvija u Hali 11, ali je jutros promijenjeno te drugu dozu kineske Sinopharm vakcine građani primaju u Hali 3 koja je veća.

Hala 11 danas je bila zatvorena, ali već sutra se u njoj nastavlja vakcinacija Pfizerovom, ruskom “Sputnik V” i kineskom vakcinom.

Što se tiče procedure za drugu dozu, ista je kao i za prvu. Građani popunjavaju saglasnost, prolaze pregled kod ljekara, ubacuju se podaci u bazu podataka, a zatim primaju drugu dozu.

Nakon vakcinacije obavezno ostanu još petnestak minuta u čekaonici da se isprati da nemaju neku neželjenu reakciju.

“Građani danas dobijaju potvrdu da su kompletno vakcinisani. Na toj potvrdi vidimo kada je primljena prva doza, a kada druga”, pojašnjava dr. Milošević.

Ističe da vakcinacija ne znači da se prekida s poštovanjem epidemioloških mjera i da maska, distanca i higijena ruku ostaju dok se ne postigne kolektivni imunitet.

U Srbiji su do sada prvu i drugu dozu vakcine protiv virusa korona primila 26.972 građanina.

Masovna revakcinacija i vakcinacija

Dan ranije je direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Mihailo Jovanović, izjavio da če masovna revakcinacija u Srbiji početi u utorak na više od 200 punktova.

“Bit će revakcinisano oko 5.500 građana. Taj broj će se iz dana u dan povećavati. Imali smo u jednom danu skoro 60.000 vakcinacija, tako da nas čeka i 60.000 revakcinacija u jednom danu”, rekao je Jovanović.

Drugu dozu vakcine će primiti 5.500 građana, narednog dana 15.000, zatim 30.000, da bi se došlo do 60.000 u jednom danu.

“U Srbiji će u domovima zdravlja ostati punktovi, ali moraju da se odvoje građani koji dolaze na vakcinaciju i revakcinaciju. Zbog toga ćemo uvesti pravilo da se u prvoj smeni građani primaju drugu dozu vakcine, a u drugoj smeni prvu dozu”, pojasnio je Jovanović.

Građani koji primaju drugu dozu vakcine već su dobili SMS poruku i mail gdje i u koje vrijeme da se jave.

Skoro 950.000 građana je preko eUprave i call centra izrazilo interes za vakcinaciju.

I dalje jedna trećina gŕađana kaže da im je svejedno koju vakcinu će dobiti od onih koje je certificirala Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije.

Izvor: Agencije