Apelacioni sud u Podgorici: Greške u predmetu ‘Državni udar’

Viši sud je pogrešno zaključio da su Andrija Mandić i Milan Knežević u govorima na mitingu pred izbore 2016. godine pozivali na bilo kakva okupljanja.

Predmet je vraćen Višem sudu u Podgorici, na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem (EPA)

Apelacioni sud u Podgorici objavio je obrazloženje odluke o ukidanju presude prvostepeno osuđenima u predmetu “Državni udar”, u kojem, između ostalog, piše da je vijeće Višeg suda, na čelu sa sudijom Suzanom Mugošom, potpuno pogrešno donosilo zaključke u odnosu na dokaze koji su provedeni tokom suđenja.

Apelacioni sud u svom rješenju o ukidanju presude navodi da su pogrešni zaključci suda da su Andrija Mandić i Milan Knežević organizirali navodnu organiziranu grupu za rušenje vlasti 2016. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgorički portal Borba.

Viši sud je, kako piše u ukinutoj presudi, pogrešno zaključio da su Mandić i Knežević u svojim govorima na mitingu pred izbore pozivali na bilo kakva okupljanja.

Greške suda

Viši sud se, navodi se, bavio tumačenjem izgovorenih riječi i rečenica, što je bilo pogrešno.

Apelacioni sud dalje tvrdi da se iz govora Kneževića ne može doći u vezu da je govor ovog optuženog imao za cilj da organizira protest.

Navodi se i da u optužnici piše da su, između ostalog, Mandić i Knežević putovali u Rusiju, pa su zbog toga sumnjivi, ali nema nijednog dokaza koji to potvrđuje.

Apelacioni sud tvrdi da Suzana Mugoša nije mogla izvesti pouzdan zaključak da je svjedok Mirko Velimirović nabavio oružje na zahtjev svjedoka saradnika Zorana Sinđelića.

Predmet vraćen na ponovno odlučivanje

“Fotografija oružija koja je prezentovana na suđenju ne može biti dokaz, jer je to oružje Uprave policije, koje je uzeto na revers, da bi bilo fotografisano, to nije navodno oružje kojim je pripremano nasilje”, piše u rješenju Apelacionog suda.

Svjedok Mirko Velimirović nije bio ovlašteni policijski službenik, niti je bio prikriveni saradnik koji bi bio ovlašteno lice za izvršenje mjera tajnog nadzora.

Prvostepena presuda višeg suda donesena je uz brojne bitne povrede odredbi krivičnog postupka, pa je Apelacioni sud odlučio da presudu ukine, a predmet vrati na ponovno odlučivanje pred Višim sudom pred izmijenjenim većem, navodi se u presudi.

Izvor: Agencije