Zvaničnik NATO-a za Al Jazeeru: Pozdravljamo posljednju odluku BiH

Program reformi može pomoći Bosni i Hercegovini na jačanju njene saradnje sa Sjevernoatlantskim savezom, tvrde iz Brisela.

BiH, Srbija i Kosovo tri su od sedam zemalja nastalih raspadom Jugoslavije koje nisu pristupile NATO savezu (EPA)

NATO pozdravlja odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kada je riječ o provođenju Programa reformi, rekao je za Al Jazeeru zvaničnik tog vojnog saveza u četvrtak navečer, dan nakon što je Vijeće ministara usvojilo drugi po redu Program reformi, spreman da bude dostavljen u sjedište Alijanse u Briselu.

Zemlje koje izraze interes za članstvo u zapadno-vojni savez imaju obavezu godišnje slati program reformi, prema kojem domaće zakonodavstvo prilagođavaju NATO standardima.

Osim vojne, reforme podrazumijevaju i jačanje demokratije, borbu protiv korupcije, borbu protiv sigurnosnih izazova, kao i druge prilagodbe domaćeg zakonodavstva.

Program usvojen nakon sedmica previranja

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u srijedu drugi Program reformi, nakon sedmica političkih previranja unutar Bosne i Hercegovine.

Dok bošnjačke i hrvatske političke partije zagovaraju članstvo Bosne i Hercegovine u NATO, političke partije sa srpskim predznakom zagovaraju vojnu neutralnost Bosne i Hercegovine.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, svaka odluka na nivou države mora biti donesena uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

NATO može potvrditi ili odbiti napredak koji je Bosna i Hercegovina napravila u preteklih godinu dana.

Promjena naziva Komisije

Oprečne reakcije u Bosni i Hercegovini izazvala je vijest da je Vijeće ministra, uz osvajanje Programa reformi, promijenilo i naziv državne komisije – od prvobitnog Komisija za integraciju Bosne i Hercegovine u NATO, u sadašnji Komisija za saradnju s NATO-om.

Dok kritičari najveće bošnjačke političke partije Stranke demokratske akcije (SDA) i zagovornici NATO-a kritiziraju SDA da promjenom naziva Komisije slabile veze između Bosne i Hercegovine i NATO-a, opozicione partije sa srpskim predznakom, protivnice članstvu države u NATO-u, spočitavaju Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i čelniku te partije Miloradu Dodiku da je zemlju primakao korak bliže Alijansi.

“Za sve dalje komentare ovih dešavanja upućujem vas na vlasti Bosne i Hercegovine“, rekao je NATO zvaničnik za Al Jazeeru, dodajući da sve što on može reći je to da Program reformi može pomoći Bosni i Hercegovini na jačanju njene saradnje s NATO-om.

NATO posvećen stabilnoj BiH

Govoreći o trenutnim odnosima NATO-a i Bosne i Hercegovine rekao je da je NATO posvećen podršci na provođenju reformi u Bosni i Hercegovini, kao što su to radili i mnogo proteklih godina, dodajući da su saveznici posvećeni stabilnoj i sigurnoj Bosni i Hercegovini, kao i širem području Zapadnog Balkana.

“Mi stoga nastavljamo konsultacije s njima u ovom pitanju“, kazao je zvaničnik.

“NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugoročnu i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u Alijansi. U potpunosti poštujemo državni suverenitet i nezavisnost i pozdravljamo stalni doprinos Bosne i Hercegovine našoj euroatlantskoj sigurnosti, uključujući projekte kao što je misija ‘Odlučna podrška’ u Afganistanu i Fond za afganistansku nacionalnu armiju. NATO zadržava svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini preko Štaba NATO-a u Sarajevu, koji provodi veliki broj zadataka, među kojima je podrška reformama i izgradnja kapaciteta unutar bh. odbrambenih i sigurnosnih snaga, struktura i institucija, a sve u sklopu NATO-vog Partnerstva za mir. Također zadržavamo jak politički dijalog sa bh. vlastima“, dodao je.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo tri su od sedam zemalja nastalih raspadom Jugoslavije koje nisu pristupile NATO savezu.

Posljednja članica koja je pridružila Alijansi u martu prošle godine je Sjeverna Makedonija.

Izvor: Al Jazeera