EU očekuje da nove vlasti na Kosovu nastave dijalog sa Srbijom

U zajedničkom saopćenju, Josep Borrell i Oliver Varhelyi navode kako će Evropska unija nastaviti pružati podršku evropskom putu Kosova.

Evropska unija će nastaviti pratiti postizborne procese na Kosovu (EPA)

Evropska unija očekuje od novih vlasti na Kosovu da se angažitraju konstruktivno u nastavku dijaloga sa Srbijom i iskoriste priliku za postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, poručili su šef diplomatije EU-a Josep Borrell i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

U zajedničkom saopćenju, nakon nedjeljnih vanrednih izbora na Kosovu, Borrell i Varhelyi navode kako će Unija nastaviti pružati podršku evropskom putu Kosova.

No, podsjetili su na obaveze koje stoje pred budućim vlastima Kosova.

Reforme i regionalna saradnja

“Od Kosova se zahtijeva napredak u reformama, kroz sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju i Evropska reformska agenda, kao i regionalna saradnja“, navodi se u saopćenju evropskih zvaničnika.

“Evropski put Kosova vodi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom i EU očekuje od novih vlasti konstruktivni angažaman na nastavku dijaloga kome posreduje EU.“

U saopćenju se dodaje kako će EU nastaviti pratiti postizborne procese na Kosovu, gdje se očekuje formiranje novog saziva parlamenta, vlade i izbor novog predsjednika.

Izbore na Kosovu pozdravio je i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak, koji je ocijenio da su izbori pokazali zrelost institucija Kosova.

“Jučerašnji izbori na Kosovu pokazali su zrelost svojih institucija, svih relevantnih aktera i političkih partija. Građani su iskazali svoj glas i radujem se saradnji sa budućom vladom na nastavku dijaloga”, napisao je Lajčak na Twitteru.

Izvor: Agencije