Željka Cvijanović za izraelski ‘Haaretz’: Nema negiranja genocida

Cvijanović rekla da protivljenje Zakonu o negiranju genocida proizlazi iz činjenice da ga je nametnuo međunarodni predstavnik, te da reakcija vlasti u RS nema nikakve veze sa sadržajem zakona.

Naša reakcija nema nikakve veze sa sadržajem Zakona o negiranju genocida, insistirala je Cvijanović

Izraelski list Haaretz objavio je izjave predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željkom Cvijanović, koja je prošle sedmice posjetila Izrael i tamo razgovarala sa zvaničnicima te zemlje.

Kako se navodi u tekstu, Cvijanović je u Jerusalemu govorila za Haaretz, i tom prilikom je, navodi ovaj list, „odgovorila na goruća pitanja koja pune naslove na Balkanu“.

U intervjuu, Cvijanović je odlučno odbacila navode da ona i njeni saradnici negiraju genocid i iskrivljuju historiju, usred dubokih tenzija i neslaganja oko „učešća bosanskih Srba u masakru hiljada muslimana u Srebrenici 1995. godine“.

„Nema negiranja genocida. Nema negiranja genocida“, rekla je Cvijanović, koja je dodala da rasprave oko ratnih zločina sprječavaju njenu zemlju da krene naprijed, navodi se u tekstu.

Pitanje negiranja ili iskrivljavanja krvavih događaja iz 1995., nastavlja Haaretz, punilo je novine i u Izraelu posljednjih sedmica, nakon što je Ambasada Njemačke u Tel Avivu odlučila odgoditi dodjelu nagrade kontroverznom izraelskom historičaru za holokaust Gideonu Greifu.

‘Ne želimo politizirati smrt’

On je trebao dobiti medalju časti za svoje istraživanje, no, ceremonija je odgođena zbog njegovog nedavnog rada na temu Srebrenice. Učestvovao je u izvještaju Republike Srpske, u kojem su on i njegove kolege propitivale dimenziju tragedije.

U razgovor, koji je, kako se navodi, često bio „usijan“, Cvijanović je rekla da njena vlada nije učestvovala u negiranju genocida, te da se zalaže da svaka žrtva konflikta bude jednako upamćena.

Dodala je da ljudi trebaju „pronaći balans, reći da su žrtve žrtve“, a ne da govore da „ova majka plače više od druge samo zato što je jedna jedne, a druga druge nacije“.

„Nikada ne želimo politizirati smrt“, kazala je.

BiH ne može ići naprijed, dodala je, jer „stalno samo pričamo o ovim stvarima umjesto da diskutujemo, na prijem, o našem kapacitetu u energetskom sektoru, koji je velik u regiji“.

Upitana da i to znači da su Bošnjaci previše fokurisani na genocid, rekla je da nije to mislila, ali i dodala da uz „stalno kopanje po toj temi, ne možemo gledati u budućnost“.

‘Slijede najveće poricatelje holokausta’

Haaretz pojašnjava da su srpski lideri u BiH na meti kritika jer pokušavaju minimizirati težinu masakra u kojem su snage bosanskih Srba ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u međunarodnoj sigurnoj zoni.

Cvijanović, koja je, nastavlja Haaretz, u više navrata odbijala odgovarati na pitanja o tome vjeruje li da je masakr u Srebrenici zaista genocid, rekla je da njeno protivljenje Zakonu o negiranju genocida proizlazi iz činjenice da ga je nametnuo međunarodni predstavnik, a ne domaći zakon.

“Naša reakcija nema nikakve veze sa sadržajem zakona”, rekla je. “Čak i da je to zakon o oblacima ili, ne znam, vjetrovima ili nešto slično, naša reakcija bila bi ista.”

No, na pitanje da li načelno odobrava zakon, Cvijanović je više puta rekla da je za razgovore između različitih etničkih grupa u BiH o tome kako se nositi s tim pitanjem, ali odbila je navesti koji bi stav, ako ga ima, zauzela u sklopu takvog dijaloga.

Haaretz u istom tekstu donosi i mišljenje Jelene Subotić, ekspertice sa Univerziteta Georgia, koja je rekla da „politički lideri u RS-u, uključujući i Cvijanović, konstantno minimiziraju i negiraju punu širinu genocida”.

„Ovo poricanje je poprimilo mnoge oblike i evoluiralo je tokom vremena, od potpunog negiranja događaja i minimiziranja broja žrtava, do sadašnjeg stava kojim se priznaje da događaji u Srebrenici predstavljaju ratni zločin, ali zločin odmazde nad bošnjačkim napadima na srpske vojnike i civile u regiji”, rekla je.

Objavljen je i stav Menachema Rosensafta, izvršnog potpredsjednika Svjetskog kongresa Jevjreja, koji je za Haaretz optužio Cvijanović, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika i ostale lidere bosanskih Srba da „slijede najveće poricatelje holokausta”.

‘Kao negiranje ubistava Jevreja’

Oni ne samo da “drsko i besramno poriču da su paravojni nasilnici iz Republike Srpske pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića počinili genocid u Srebrenici”, već i veličaju osuđene ratne zločince “ogromnim bilbordima širom Republike Srpske”, rekao je.

„To je ekvivalentno negiranju da su Jevreji sistemski ubijani u plinskim komorama u Auschwitzu i Treblinki, te pretvaranju Adolfa Eichmanna u narodnog heroja“, dodao je Rosensaft, koji predaje o genocidu na Columbiji u New Yorku.

Cvijanović je rekla Haaretzu i to da „nema revolucije“ i „nema rata“, te da su otvorena vrata za razgovore sa partnerima, a pod tim misli na Bošnjake i Hrvate.

Izvor: Al Jazeera