Krivokapić: Ako budžet ne bude održiv, podnosimo ostavku

Crnogorski premijer je istakao da je plan održiv, što su pokazale simulacije koje su potvrdili MMF i Svjetska banka.

Zdravko Krivokapić je rekao da ne vidi razlog zašto njegov kabinet ne bi preživio januar (EPA)

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da će, ukoliko se predloženi budžet za 2022. godinu ne pokaže održivim do juna, Vlada podnijeti ostavku i dodao da ne vidi razlog zašto njegov kabinet “ne bi preživio januar”.

Rasprava o Prijedlogu budžeta i seta zakona kojima se omogućava povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura, najveće u posljednjih 30 godina, završena je u parlamentu i o njima bi se trebalo glasati u srijedu.

Uz povećanje minimalne zarade od 1. januara 2022, program “Evropa sad” predviđa i ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, uvođenje neoporezivog dijela bruto zarade od 700 eura i progresivno oporezivanje zarada iznad 1.000 eura.

“Vrijeme uskopartijskih interesa treba da bude prošlost, ovo je opšti interes, na korist svakog građanina”, rekao je Krivokapić u intervju za RTCG, prenijela je Beta.

‘Igra sa građanima’

On je istakao da je plan održiv, što su pokazale simulacije koje su potvrdili Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka, a sve je predočeno Evropskoj komisiji.

“Ako se dođe do prekrajanja budžeta, a neko vam kaže da ne možete da idete u novo zaduženje, to je igra sa građanima. Zašto da idemo u novo zaduženje kad znamo da sljedeće godine treba vratiti 300 miliona eura kredita i da imamo 200 miliona eura koje predstavljaju održivost ovog modela. Već 2023. godine to nam neće biti toliko potrebno”, rekao je Krivokapić.

Vladajući Demokratski front (DF) je podnio amandman kojim se onemogućava planirano zaduženje od 1,4 milijardi eura, što je Vlada prihvatila da bi budžet bio usvojen.

Predloženi plan nazvan “Evropa sad” kritikuju opozicija, brojni stručnjaci ali i dio vladajuće koalicije, posebno DF koji je, međutim, najavio podršku “iako vodi u katastrofu”, jer su to od njih tražili glasači.

Krivokapić je ocijenio da su izbori najpošteniji način za razrješenje političke krize, ali smatra da Crna Gora sada nije spremna za njih.

Izvor: Agencije