Crna Gora domaćin Samita predsjednika vlada CEI-ja

Samit predsjednika vlada Centralno-evropske inicijative bit će održan u četvrtak i petak u Budvi.

Crnogorski premijer će otvoriti međunarodnu konferenciju o ekonomiji Montenegro 2021. (EPA)

Samit predsjednika vlada Centralno-evropske inicijative (CEI) bit će održan u četvrtak i petak u Budvi.

Kako je najavljeno, na Samitu će učestvovati predsjednici vlada zemalja članica CEI-ja, premijeri Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potpredsjednici vlada Mađarske, Ukrajine i Sjeverne Makedonije, prenosi Beta.

Iz Vlade Crne Gore su saopćili da će događaj, koji će obilježiti završetak dvogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore CEI-om, najstarijom regionalnom inicijativom, koja postoji još od 1989. godine, početi u četvrtak, sastankom komiteta nacionalnih koordinatora.

Kako su naveli, Privredna komora (PK) Crne Gore, u saradnji s CEI-om, u četvrtak će organizirati  međunarodnu konferenciju o ekonomiji Montenegro 2021, pod nazivom “Resetovanje ekonomije nakon pandemije COVID-19”, koju će otvoriti premijer Zdravko Krivokapić.

Održivi razvoj i evropske integracije

Iz Vlade su najavili da će samit predsjednika vlada, koji je centralni događaj, biti održan u petak.

“Na samitu će biti usvojena zajednička izjava kojom će se afirmisati dalja saradnja CEI zemalja, sa fokusom na održivi razvoj i evropske integracije”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade Crne Gore su kazali da je, uvažavajući važnost zdravstvenog aspekta, ovogodišnji samit iskorišten za organizaciju specijalnog događaja u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Najavili su da će na samitu biti usvojena Mapa puta za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu do 2025. godine.

Izvor: Agencije