Čović: Problemi BiH su složeniji od Dodika

Čelnik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda PSBiH kraj krize vidi u rješavanju osnovnih stvari kao što su funkcioniranje pravne države BiH, prava Hrvata i promjena izbornog zakona. 

Čović smatra da Hrvati "ne smiju" dočekati 2022. s postojećim izbornim zakonom (EPA)

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je u srijedu u Zagrebu kako je izvorište pravih problema u BiH mnogo dalje od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koga je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u svom izvještaju prozvao prijetnjom za mir i sigurnost u toj zemlji, ali i regiji, prenosi agencija Hina.

“Ja sam uvjeren, pošto gospodina Dodika dobro znam, to sam već nekoliko puta rekao: kad bi gospodin Dodik bio jedini problem BiH, to bi se lako riješilo. Mislim da su problemi mnogo složeniji, višeslojni i da je izvorište pravih problema mnogo dalje od gospodina Dodika”, rekao je Čović, koji je i predsjednik HDZ BiH, u razgovoru za Novu TV.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je članice Vijeća sigurnosti UN-a da se stanje u BiH opasno komplicira. Schmidt je naveo kako su vlasti bh. entiteta Republika Srpska predvođene Dodikom te koje “predstavljaju stalni i ozbiljni izazov” za Dejtonski sporazum, prenijeli su lokalni mediji.

Retoriku prilagoditi stanju u BiH

Čović smatra kako se novi izvještaj ne razlikuje previše od prethodnih, osim što “ima malo više retorike koja podsjeća na neko ratno predvrijeme”. Na upit strahuje li od vojnog sukoba u BiH, rekao je da je “moguće da je Schmidt pretjerao u tim procjenama i oni koji su mu to pisali, ali svatko normalan treba strahovati od bilo kakvih sigurnosnih iskušenja” te dodao da retoriku treba prilagoditi “europskim potrebama i sređivanju stanja u BiH”.

“U tom izvješću je točno da imamo krizu koju nismo imali vjerojatno u zadnjih 25 godina od Daytona. Ponovno je retorika huškačka, ponovno se govori čak o mogućnosti izbijanja sukoba, ugroženosti tog sigurnosnog aspekta, ali oni ključni elementi koji su doveli uopće do te retorike su potpuno zanijekani i ostavljeni po strani”, rekao je on.

Kraj krize vidi u rješavanju osnovnih stvari kao što su funkcioniranje pravne države BiH, prava Hrvata i promjena izbornog zakona.

“Kad su Hrvati u pitanju, zadnjih pet, šest godina nalazimo se u situaciji da se moramo boriti za svoju opstojnost, da očuvamo svoj integritet, konstitutivnost”, istakao je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Razumijevanje Bakira Izetbegovića

Smatra da Hrvati “ne smiju” dočekati 2022. s postojećim izbornim zakonom, ali kaže da i dalje ima optimizma da će “prije svega kolega Bakir Izetbegović razumjeti da neće moći više birati Hrvatima legitimne predstavnike u Domu naroda”.

Idući opći izbori u BiH planirani su za oktobar 2022. a Čović je već ranije naznačio kako bi ih najveća hrvatska stranka mogla bojkotirati ne izmijeni li se prije toga izborni zakon, odnosno ukoliko se Hrvatima ne garantira da će sami moći birati svog člana Predsjedništva BiH i zastupnike u domovima naroda državnog i entitetskog parlamenta.

Izvor: Agencije